ВВП України сповільнюється вже третій місяць
ВВП України сповільнюється вже третій місяць

ВВП України сповільнюється вже третій місяць

Темпи приросту ВВП сповільнюються третій місяць поспіль, свідчать дані Інституту економічних досліджень та політичних консультацій

За оцінкою ІЕД, в травні темпи приросту реального ВВП дещо сповільнились до 3,5% порівняно з 4,2% в квітні.

Як і в квітні, сповільнення темпів економічного зростання було наслідком подальшого руйнування та пошкодження потужностей генерації електроенергії російськими дронами та ракетами. Також свою роль зіграла вища база порівняння минулого року.

"Небезпечні умови роботи знову стали головною перешкодою для роботи бізнесу. Другою за значущістю є брак робочої сили. Проблеми з доступом до електроенергії в травні були на четвертому місці за вагомістю перешкод, тоді як на третьому – високі ціни на сировину", - зазначили експерти.

Через пошкодження генерації електроенергії було застосовано обмеження постачання електроенергії для бізнесу. В результаті за оцінкою ІЕД темпи приросту в переробній промисловості сповільнились до 5% з 11%. Водночас легша логістика підтримувала розвиток сектору, зокрема йдеться про машинобудування та металургію. Надалі бізнес стоїть перед потребою інвестувати кошти в децентралізовану генерацію електроенергії.

"Реальна ВДВ в добувній промисловості за оцінкою зросла на 2% завдяки досить сталому видобуванню газу, залізної руди, а також будівельних матеріалів. Реальна ВДВ в транспорті зросла на майже 15% порівняно з 11% в квітні зокрема через розблокування західного кордону, а також через ефект статистичної бази. На відміну від кволої роботи зернового коридору у 2023 році Український морський коридор дозволяє тримати високим експорт через морські порти. При цьому, везуть не лише зернові, але й залізну руду та продукцію металургії. "Укрзалізниця" надалі звітує про збільшення перевезень товарів на понад 30%", - оцінили фахівці.

Джерело матеріала
loader