У Міноборони розповіли, чи працюють над впровадженням електронних повісток
У Міноборони розповіли, чи працюють над впровадженням електронних повісток

У Міноборони розповіли, чи працюють над впровадженням електронних повісток

У Міністерстві оборони України хочуть, щоб взаємодія громадянина з ТЦК та СП у більшості випадків відбувалася виключно за допомогою смартфона, онлайн. Проте це не стосується електронних повісток – роботи в цьому напрямі наразі немає.

"Зараз поки що немає навіть предмета такої розмови, немає жодного положення в чинному законодавстві", – зазначила в інтерв'ю NV заступниця міністра оборони Катерина Чорногоренко.

Вона вказала, що поняття "повістки онлайн" зараз, згідно з чинним законодавством, не існує.

"Поки не буде прийняте відповідне законодавство, такого функціоналу розроблятися не буде. Зараз не ведеться робота з такої розробки", – наголосила Чорногоренко.

Вона пояснила: у рамках чинного законодавства абсолютно вся взаємодія із застосунком "Резерв+" відбувається лише за згодою людини та з її особистої ініціативи – якщо громадянин обирає опцію не йти до ТЦК та СП "за папірцем". Представниця МО вважає, що це зручна опція, адже в будь-якому місці, з кафе, з дому можна згенерувати певний документ.

"Я думаю, що ідея електронних повісток є можливою виключно, якщо від моменту ідеї до моменту прийняття закону пройдуть абсолютно всі нормотворчі процедури, якщо це буде провалідовано абсолютно всіма ключовими учасниками цього процесу — Міністерством оборони, профільним заступником, Генеральним штабом, Верховною Радою, профільним комітетом тощо.

Якщо буде прийняте відповідне законодавство, буде здійснене відповідне доручення, ми з командою візьмемо це в роботу, проаналізуємо цю можливість технічно і надамо відповідь, яким чином і в які строки ми можемо це зробити", – сказала вона, наголосивши, що зараз такі роботи відсутні.

Як повідомляв OBOZ.UA:

– Застосунок запустили 18 травня. З 18 червня там став доступний електронний військово-обліковий документ. Можна завантажити його на пристрій у форматі PDF, а також відсканувати QR-код, щоб переглянути всю інформацію.

– Поки що новація відображається не в усіх користувачів. У МО пояснили, що функція впроваджуватиметься кількома хвилями.

– Про те, що означають статуси військовозобов'язаних у "Резерв+", читайте в матеріалі за посиланням.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader