Повернення Starliner відкладено на липень
Повернення Starliner відкладено на липень

Повернення Starliner відкладено на липень

NASA і Boeing відклали повернення космічного корабля CST-100 Starliner з Міжнародної космічної станції принаймні до початку липня, щоб продовжити дослідження проблем силової установки. У заяві, опублікованій наприкінці червня 21 червня, NASA оголосило, що більше не виконує плани, оголошені за три дні до того, щоб Starliner відправився зі станції 25 червня, приземлився в Уайт-Сандс, штат Нью-Мексико, на початку 26 червня, щоб завершити льотні випробування екіпажу (CFT). місія з астронавтами НАСА Бутчем Вілмором і Суні Вільямс на борту.

На відміну від трьох попередніх затримок, NASA не розголошує нову дату відправлення Starliner. Натомість NASA лише заявило, що «оцінює майбутні можливості повернення» космічного корабля після запланованого виходу у відкритий космос 2 липня, другого з пари виходів у відкритий космос, запланованих на МКС.

«Ми не поспішаємо і дотримуємося стандартної команди управління місією», — сказав у заяві Стів Стіч, керівник програми комерційного екіпажу NASA. «Ми дозволяємо даним керувати нашими рішеннями щодо керування невеликими витоками гелієвої системи та продуктивністю двигуна, які ми спостерігали під час зустрічі та стикування».

Він додав, що зараз NASA планує провести перевірку Starliner на рівні агентства перед його відправленням, «враховуючи тривалість місії». Планувалося, що Starliner проведе на станції лише вісім днів, але остання затримка означає, що він проведе там близько місяця.

На брифінгу 18 червня, де NASA оголосило, що Starliner повернеться 26 червня, Стіч та інші висловили впевненість, що космічний корабель буде готовий до того часу. Тестування підтвердило, що всі двигуни системи контролю реакції, крім одного, працювали добре, а витоки гелію в системі двигуна зменшилися під час перевірки під час випробувань двигуна.

«Нам дуже подобається можливість 26 числа, тому що це чудова можливість потрапити в космічний порт Уайт-Сендз», — сказав тоді Стіч, оскільки час приземлення перед світанком означав, що вітер, ймовірно, буде м’яким.

У заяві він сказав, що додатковий час дозволить зібрати більше даних і працювати навколо двох запланованих виходів у відкритий космос. «Ми стратегічно використовуємо додатковий час, щоб розчистити шлях для деяких важливих дій на станції, одночасно завершуючи готовність до повернення Бутча та Суні на Starliner і отримуючи цінну інформацію про оновлення системи, які ми захочемо зробити для місій після сертифікації».

Однак офіційні особи агентства раніше заявили, що запланували виходи у відкритий космос, щоб уникнути конфліктів із потенційними датами вильоту Starliner. Дана Вайгель, керівник програми NASA ISS, сказала на брифінгу 18 червня, що якщо перший із двох виходів у відкритий космос, запланований на 24 червня, буде відкладено, то відстикування Starliner, заплановане на 25 червня, матиме пріоритет. «Ми переконаємося, що працюємо в обхід графіка Starliner».

Однак на тому ж брифінгу чиновники наголосили, що не йшли за графіком. «У нас є можливість трохи продовжити, і це справді можливість», — сказав тоді Марк Наппі, віце-президент Boeing і менеджер програми комерційного екіпажу. Він зазначив, що початково запланований восьмиденний термін перебування завжди був мінімальним, який можна було продовжити, якщо необхідно зібрати дані, особливо тому, що службовий модуль, який містить рухову систему, не повертається на Землю в кінці місії.

«Це можливість повністю зрозуміти продуктивність системи без тиску графіка чи часу. У нас є час», — сказав він. «Ми дозволимо даним керувати нашими рішеннями».

У заяві NASA не повідомляється, що Starliner може довго залишатися на станції, лише те, що у екіпажу «не вистачає часу, щоб покинути станцію, оскільки на орбіті є багато запасів», і немає інших місій, запланованих на станцію. середина серпня. Стіч сказав на брифінгу відразу після стикування Starliner 6 червня, що космічний корабель може залишатися на станції протягом 45 днів.

NASA не назвало конкретну дату наступного повернення Starliner на Землю. Однак на брифінгу 18 червня Майк Ламмерс, керівник польотів NASA, який підтримує місію CFT, сказав, що можливості посадки відбуваються «кожні чотири дні», що залежить від орбіти станції та розташування місць посадки на південному заході Сполучених Штатів. Це означало б, що наступна можливість посадки після виходу у відкритий космос буде приблизно 4 липня.

І на брифінгу 18 червня, і в останній заяві NASA підкреслило, що Starliner може повернути Вілмора і Вільямса зараз, якщо надзвичайна ситуація вимагатиме їх негайного повернення. «Поки що ми не бачимо жодного сценарію, за якого Starliner не зможе повернути Бутча та Суні додому», — сказав Стіч на брифінгу. «Ми просто витрачаємо трохи більше часу, щоб отримати дані, а також дізнатися якомога більше, поки у нас є сервісний модуль на орбіті».

Джерело матеріала
loader
loader