Huawei офіційно запустила бета-версію HarmonyOS NEXT
Huawei офіційно запустила бета-версію HarmonyOS NEXT

Huawei офіційно запустила бета-версію HarmonyOS NEXT

Так, це нарешті сталося. HarmonyOS NEXT від Huawei позбувається своїх старих коренів на основі Android. Як було обіцяно на конференції розробників Huawei (HDC) 2023, нова версія операційної системи є новим і свіжим програмним продуктом. Huawei офіційно запустила бета-версію HarmonyOS NEXT на цьогорічній конференції HDC 2024.

Почнемо з основ. HarmonyOS NEXT не базується на Android і не є строго кажучи системою на основі Linux. Вона базується на OpenHarmony і є розподіленою операційною системою з мікроядром для HarmonyOS. Тобто, HarmonyOS NEXT має мікроядро HarmonyOS. Вона підтримує тільки рідні додатки APP через компілятор Ark з підтримкою Huawei Mobile Services (HMS) Core. Це означає, що ОС не має нативної сумісності з додатками та файлами Android APK, як було продемонстровано в оригінальному пості з Weibo.

HarmonyOS NEXT все ще виглядає та відчувається як знайома мобільна ОС, як показано у відео з інтерфейсом користувача. Однак це лише версія для смартфонів, і HarmonyOS NEXT також працюватиме на інших пристроях. Проте під капотом це зовсім нова архітектура, яка, за обіцянками Huawei, покращить загальну ефективність продуктивності на 30%. Очевидно, швидкість з’єднання збільшена втричі, що забезпечує швидше з’єднання між пристроями. Загальне споживання енергії, як повідомляється, зменшено на 20%, що є значним показником. Проте поки що незрозуміло, з чим саме Huawei порівнює ці цифри.

Щодо деяких видатних функцій HarmonyOS NEXT, ОС обіцяє безшовну уніфіковану архітектуру, яка поєднує локальні та хмарні ресурси. Міжз’єднаність є важливою частиною досвіду користувача. Користувачі зможуть безперешкодно ділитися контентом або підключати додатки між пристроями без необхідності проходження кількох етапів або встановлення. HarmonyOS NEXT також глибоко інтегрована з AI. Є нативні функції, такі як генерація зображень, AI-ремонт звуку та допомога у читанні для людей з проблемами мови або зору.

HarmonyOS NEXT також обіцяє бути мультимедійною потужністю завдяки підтримці Ark Multimedia Engine, Ark Graphics Engine та FFRT. Остання технологія обіцяє рівень трасування променів на рівні ПК для ігор.

На даний момент бета-версія HarmonyOS NEXT доступна лише в Китаї. Наразі не зовсім зрозуміло, які плани у Huawei щодо майбутнього цієї операційної системи. Однак все це виглядає дуже амбітно.

Джерело матеріала
loader
loader