Салат із цвіркунів, 3D-стейки та... водорості: ШІ разом із вченими з'ясував, що людство буде їсти через 30 років
Салат із цвіркунів, 3D-стейки та... водорості: ШІ разом із вченими з'ясував, що людство буде їсти через 30 років

Салат із цвіркунів, 3D-стейки та... водорості: ШІ разом із вченими з'ясував, що людство буде їсти через 30 років

Уявіть собі: вечеря 2054 року, яка виглядає так, ніби її приготували на іншій планеті. За допомогою штучного інтелекту Midjourney експерти створили ультрареалістичні зображення майбутніх страв, які ми, можливо, їстимемо заради екології.

У меню – салат з цвіркунів, стейки, вирощені в лабораторії, і навіть зелені спагетті з м'ясними кульками з водяних рослин.

Ці незвичайні страви можуть замінити традиційні сімейні трапези, такі як недільна спека або риба з картоплею, щоб скоротити вуглецевий слід та допомогти у боротьбі зі зміною клімату.

Але чи ми готові до таких змін?

Салат із цвіркунів, 3D-стейки та... водорості: ШІ разом із вченими з'ясував, що людство буде їсти через 30 років - Фото 1

Проект був розроблений дослідницькою програмою FixOurFood у Йоркському університеті спільно з британським рітейлером Co-op. Боб Доерті, директор FixOurFood, сказав, що за останні 30 років наука просунулась далеко вперед у виробництві екологічно чистих продуктів.

За його словами, від м'яса, вирощеного у лабораторії, до вертикального землеробства – майбутнє продуктів харчування кардинально змінить наші звички харчування.

Дослідження показують, що червоне м'ясо та молочні продукти роблять значний внесок у викиди парникових газів. Комахи, такі як цвіркуни, черв'яки та мурахи, є більш екологічною альтернативою . Вони споживають менше природних ресурсів та є відмінним джерелом білка та поживних речовин.

Салат із цвіркунів, 3D-стейки та... водорості: ШІ разом із вченими з'ясував, що людство буде їсти через 30 років - Фото 2

Ці комахи вже рекламуються як "суперпродукти", що перевершують за поживними властивостями навіть лосося.

Крім цвіркунів, до 2054 року ми можемо побачити на своїх тарілках сарану, коників та термітів. У деяких ресторанах США вже подають цикад, які мешкають у південних штатах.

Доерті вважає, що до 2054 року комахи стануть звичайним інгредієнтом на обідніх столах британців, а цвіркунів використовуватимуть швидше за цільнозернові.

Салат із цвіркунів, 3D-стейки та... водорості: ШІ разом із вченими з'ясував, що людство буде їсти через 30 років - Фото 3

А що щодо м'яса?

Вирощене в лабораторії м'ясо, хоч і стикається з юридичними та нормативними бар'єрами, також обіцяє бути частиною нашого майбутнього. Цей метод використовує клітини живої тварини, які вирощуються у лабораторії, що дозволяє скоротити використання ресурсів та простору.

Очікується, що до 2054 року це м'ясо стане доступним для масового споживача і навіть формуватиметься в реалістичні шматки для гамбургерів або стейків за допомогою 3D-принтера.

Експерти прогнозують, що вже найближчими роками харчові 3D-принтери стануть таким самим звичайним кухонним обладнанням, як тостери або мікрохвильові печі.

Салат із цвіркунів, 3D-стейки та... водорості: ШІ разом із вченими з'ясував, що людство буде їсти через 30 років - Фото 4

У той час як фрукти та овочі залишаються більш екологічними порівняно з м'ясом, зміна клімату може призвести до скорочення доступності деяких популярних продуктів, таких як авокадо. Натомість нам можуть запропонувати альтернативи з екзотичних рослин, таких як водна папороть азолла.

Азолла, на думку експертів Єльського університету, має унікальну здатність поглинати вуглекислий газ з повітря, що робить її стійкою до кліматичних змін. Проект Регенерація описує азоллу як рослина з хрусткою текстурою та смаком, що нагадує лісові аромати.

Більше того, цю рослину можна надрукувати на 3D-принтері у різних формах – від спагетті та фрикадельок до гамбургерів і навіть супів.

Салат із цвіркунів, 3D-стейки та... водорості: ШІ разом із вченими з'ясував, що людство буде їсти через 30 років - Фото 5

Ці футуристичні бачення були втілені за допомогою штучного інтелекту та стали частиною нового звіту Co-op, що досліджує зміну поглядів на продовольчу етику та сталий розвиток за останні 30 років.

Згідно з звітом, 72 відсотки споживачів тепер більше стурбовані етичними та екологічно чистими продуктами порівняно з 54 відсотками у 1994 році, і ця цифра зростатиме.

"Кооператив прагне надихати на здорове та стійке харчування", – йдеться у звіті. "Оскільки глобальна кліматична криза продовжується, споживачі з більшою готовністю вживають заходів".

Крім того, Знай.ua розповідав про мильні бульбашки, музику та "щільний релакс": японські інженери розробляють пральну машинку для людей

Джерело матеріала
loader