ЄС офіційно розпочав переговори про вступ України: що це означає та які кроки будуть надалі
ЄС офіційно розпочав переговори про вступ України: що це означає та які кроки будуть надалі

ЄС офіційно розпочав переговори про вступ України: що це означає та які кроки будуть надалі

Європейський Союз (ЄС) 25 червня о 16:30 за київським часом розпочав переговори про вступ до блоку України. Це означає фактичний старт нового етапу вступу України до ЄС. Для його завершення знадобиться впровадити зміни відповідно до 33 розділів у шести кластерах, визначених переговорною рамкою. У зв'язку з цим Україна має провести чимало реформ у різних сферах – від антикорупційної до податкової.

Початок перемовин підтверджують глава прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, делегації України віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина та голова делегації ЄС, міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб, свідчить трансляція на сайті Ради ЄС. Старт процедури передбачає:

  • створення Міжурядової конференції – це орган, який і вестиме переговори, на конференції ЄС представляє Україні спільні рамки переговорів;
  • відкриття першого із шести переговорних кластерів "Фундаментальні питання", що стосуються засад Євросоюзу.

Оптимістичний прогноз, на який розраховує Україна, передбачає відкриття перших розділів або першого розділу на початку 2025 року. Як пояснювали у Кабінеті міністрів України, створення Міжурядової конференції Україна – ЄС знаменує формальний початок переговорів щодо вступу. А далі розпочнуться детальні технічні переговори щодо десятків різних глав майбутньої угоди. Саме ця угода означатиме прийняття України до ЄС.

Незважаючи на те, що Україна дуже швидко пройшла етап набуття статусу кандидата в члени ЄС, передбачається, що сама процедура вступу до блоку буде стандартною. Вона передбачає виконання умов, розділених на кластери з прийняттям висновків щодо виконання кожного розділу.

На відміну від членства в НАТО, де основною умовою вступу є згода всіх учасників, для отримання членства в ЄС потрібно пройти масштабні зміни. Від податків та якості послуг до захисту прав людини – все має відповідати стандартам та нормам Євросоюзу.

Відповідальність за виконання "завдань" від ЄС розділено між різними українськими відомствами. Наприклад, Міністерство фінансів визначено відповідальним за чотири переговорні розділи із 35: оподаткування, митний союз, фінансовий контроль, фінансові та бюджетні положення.

Наскільки швидко вдасться виконати всі умови щодо 33 переговорних розділів – питання відкрите. Досвід інших країн показує, що весь механізм вступу займає не менше ніж 5-8 років, але частину шляху Україна вже пройшла.

Раніше Україна виконала більшу частину умов збереження статусу кандидата в ЄС та переходу до наступного кроку у процесі вступу до Союзу – власне, переговорів про членство. Серед умов були, зокрема, продовження судової реформи, реформа КСУ, реалізація антиолігархічного законодавства, призначення керівника САП тощо.

Як повідомляв OBOZ.UA, угода про членство України в Європейському Союзі не повинна мати жодних територіальних обмежень, як їх не мала й Угода про асоціацію з ЄС. Вже існує спеціальна процедура, яка передбачає рекомендацію щодо країн, де частина території не перебуває під контролем держави.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader