Величезна чорна діра розганяє газ до 58 млн км/год: вона перебудовує галактику цілком
Величезна чорна діра розганяє газ до 58 млн км/год: вона перебудовує галактику цілком

Величезна чорна діра розганяє газ до 58 млн км/год: вона перебудовує галактику цілком

Астрономи знайшли вагомі докази того, що центральні надмасивні чорні діри чинять значний вплив на свої галактики.

У яскравому квазарі, який майже такого ж віку, що і Всесвіт, виявлено вітри з газу, які рухаються зі швидкістю 58 млн км/год. Це відкриття показало, яку роль поглинання матерії чорними дірами в центрі галактик впливає на все, що знаходиться в цих галактиках. Результати дослідження опубліковані в The Astrophysical Journal, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Астрономи вивчили яскравий квазар SBS 1408+544, який розташований на відстані 13 млрд світлових років від нас. Це означає, що він має майже такий самий вік, що й Всесвіт, якому 13,8 млрд років. Хоча в центрі більшості галактик знаходяться надмасивні чорні діри, не всі з них створюють квазари. Чорні діри оточені аккреційним диском із матерії, яку вони поступово поглинають. Гравітація чорної діри провокує нагрівання матерії в диску, і вона починає яскраво світитися. Водночас частина матерії, що падає в чорну діру, спрямовується магнітними полями до полюсів об'єкта, а потім викидається в космос у вигляді струменів, які супроводжуються викидами електромагнітного випромінювання. Усе це призводить до створення квазара — дуже яскравого об'єкта в центрі галактики, який часто яскравіший за світло всіх її зірок.

Аналіз яскравого світла квазара SBS 1408+544 дозволив ученим виявити, що він випускає потужні вітри з газу, які впливають на формування всієї навколишньої галактики. Ілюстрація
Фото: space.com

Аналіз яскравого світла квазара SBS 1408+544 дозволив ученим виявити, що він випускає потужні вітри з газу, які впливають на формування всієї навколишньої галактики. Випромінювання квазара виштовхує потоки газу з аккреційного диска чорної діри, і вони відлітають зі швидкістю 58 млн км/год, що в 45 тисяч разів більше за швидкість звуку. При цьому вчені з'ясували, що швидкість вітру чорної діри поступово збільшується під час руху.

Зображення квазара SBS 1408+544, що живиться надмасивною чорною дірою
Фото: space.com

У вчених були підозри, що вони бачили вітри надмасивних чорних дір, що прискорюються, але тепер вони вперше отримали вагомі докази існування цього явища. Такі вітри, за словами вчених, переміщують газ, з якого створюються нові зірки. Але якщо такі вітри занадто сильні, то вони можуть припинити цей процес і таким чином "вбивають" галактику. Тобто, якщо в ній не народжуються зірки, то її потужно вважати "мертвою". Також автори дослідження вказують на те, що такі вітри можуть забрати багато матерії з околиць чорної діри, що призведе до того, що вона перестане бути квазаром.

Таким чином активна чорна діра, яка стає спокійною, перетворює свою галактику з активним ядром також на спокійний об'єкт. Наприклад, такою галактикою є наш Чумацький Шлях, де в центрі знаходиться неактивна чорна діра. Але в нашій галактиці все ж виникають нові зірки, хоча з дуже повільною швидкістю.

Зображення надмасивної чорної діри Стрілець А* в центрі Чумацького Шляху
Фото: черная дыра

Водночас, за словами вчених, вітри надмасивних чорних дір можуть навпаки не руйнувати газові хмари, а призводити до стиснення газу, що своєю чергою призводить до виникнення бурхливого утворення нових зірок. Тож у будь-якому разі вітри чорних дір, можна сказати, будують свої галактики, і впливають на їхню еволюцію.

Астрономи також вважають, що вітри надмасивних чорних дір, подібно до того, який вони спостерігали, можуть виходити за межі своїх галактик і впливати на сусідні галактики.

Як уже писав Фокус, електромагнітна катапульта, яка вже працює на Землі, може максимально здешевити видобуток корисних копалин на Місяці.

Нагадуємо, що згідно зі ще одним дослідженням, чорні діри можуть набирати величезну масу, незважаючи на те, що більша частина її вилітає в космос, завдяки виявленому механізму, як уже писав Фокус.

Теги за темою
газ Космос
Джерело матеріала
loader
loader