Україна та ЄС розпочнуть переговори про членство: названо точний час
Україна та ЄС розпочнуть переговори про членство: названо точний час

Україна та ЄС розпочнуть переговори про членство: названо точний час

Україна та Європейський Союз (ЄС) розпочнуть офіційні переговори про членство країни у блоці 25 червня о 15:30 за Люксембургом (16:30 за Києвом). Тобто фактичний старт переговорів щодо вступу України до ЄС станом на 11.30 не відбувся. У ході переговорів будуть опрацьовані технічні деталі процесу набуття Україною членства в блоці, а швидких рішень не передбачається.

Час старту міжурядової конференції, яка відкриває процедуру, зазначено у рішенні Ради ЄС. З початком переговорів Україну привітала президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Деякі немоторні українські політики та ЗМІ сприйняли цю заяву як повідомлення про те, що переговори розпочалися. Але насправді це не так: у заяві Бельгійського головування у Раді ЄС зазначено чіткий час старту процедури – 15:30 у Люксембурзі.

Коли насправді розпочнуться переговори

Як пояснив OBOZ.UA керівник євроінтеграційного спрямування Центру економічного відновлення, екс-заступник гендиректора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Іван Нагорняк, зараз у ЄС розглядають певні зміни у методології. Чинною методологією передбачені такі етапи набуття членства в ЄС:

  • скринінг законодавства кандидата щодо імплементації права ЄС;
  • розробка документів для відкриття переговорів (це переговорна рамка, розробка трьох дорожніх карт верховенства права, функціонування демократичних інститутів та реформи державного управління);
  • створення міжурядової конференції (орган, який вестиме переговори), відкриття першого переговорного кластера (фундаментальні питання); прийняття змін відповідно до всіх 33 розділів; після того, як усі умови будуть виконані (і виконання має бути затверджено країнами ЄС), можна буде підписати договір про вступ.

Саме третій крок – розпочинається сьогодні, 25 червня, у Люксембурзі. Два перші етапи Україна вже пройшла.

"Процес вступу поділено на 33 розділи в шести кластерах. Для відкриття кожного кластера потрібно виконати необхідні умови з 33 розділів. А переговорний розділ 23 матиме проміжні умови, які впливатимуть на те, наскільки ми просуватимемося в переговорах (це розділ про верховенство права )", – пояснив Нагорняк.

Як повідомляв OBOZ.UA, угода про членство України в Європейському Союзі не повинна мати жодних територіальних обмежень, як їх не мала й Угода про асоціацію з ЄС. У Єврокомісії є спеціальна процедура, яка передбачає рекомендацію щодо країн, де частина території не перебуває під контролем держави.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Чи не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader