Міністр освіти Лісовий потрапив у скандал через нібито службу в армії: що відомо
Міністр освіти Лісовий потрапив у скандал через нібито службу в армії: що відомо

Міністр освіти Лісовий потрапив у скандал через нібито службу в армії: що відомо

Колеги очільника МОН вже встали на його захист в соцмережі.

Днями в соцмережах розгорівся скандал, який має шанси стати гучним – в ньому фігурує ім`я міністра освіти і науки України Оксена Лісового.

Один з адвокатів та правозахисників, який має відношення до сфери освіти, Микита Андрєєв заявив в соцмережі, що на офіційному сайті міносвіти розміщена інформація, яка начебто вводить в оману суспільство.

За словами Андрєєва, не відповідають дійсності дані про те, міністр освіти Оксен Лісовий був у складі відомої 95 десантно-штурмової бригади. Крім того, Микита Андрєєв окремим абзацем написав, що начебто є постановочним фото, на якому Оксен Лісовий зображений на тлі зброї та в одязі, який схожий на військову форму.

"Міністр Оксен Лісовий ніколи не був у 95 ОДШБр, як це пишуть на сайті МОН. Фото, яке ви бачите і яке активно гуляло по просторам медіа перед його призначенням, - постановочне", - написав Андрєєв.

Окрім цього, Микита Андрєєв оприлюднив фото, як він вказує, відповіді на той час командувача десантно-штурмових військ ЗСУ Максима Миргородського.

Згідно оприлюдненого допису, Оксен Лісовий не значився в списках військової частини.

В коментарі для ТСН.ua Микита Андрєєв підтвердив авторство допису в соцмережі та додав: "На сайті міністерства освіти була принаймі станом на вчора інформація про те, що він служив у 95-й бригаді. В 95-й бригаді ніхто, від рядового до командира, не підтверджує цього. Тому ще у 2023 році був запит, було надано відповідь, що він там дійсно не служив. Я вважаю, що це (інформація на сайті міністерства освіти – Ред.) – введення в оману. Він виправдовується, що був не зовсім у 95-й бригаді, а в ДФТГ (добровольче формування територіальної громади – Ред.)".

До цього Микита Андрєєв додав: "Якщо Оксен Лісовий дійсно брав участь в обороні, то питання в тому, навіщо це було прикрашати, спотворювати інформацію? Я припускаю, що це постановочне фото було зроблено під медіакампанію. Був створений образ. Можливо, Оксен Лісовий і не був його ініціатором, а була група, яка супроводжувала це, яка готувала підґрунтя для того, щоб завести його на співбесіду до Офісу президента. Я припускаю, що він дійсно міг брати участь у якийсь роботі по обороноздатності. Якщо це так, то за це йому дякуємо, але факт залишається фактом – на сайті МОН брехлива інформація щодо участі його в 95 бригаді. Тому я думаю, можливо, він став жертвою тих людей, які організовували його прихід в міністерство".

Резюмуючи, Микита Андрєєв зауважив, що фото є підстави вважати постановочним через те, що одяг Лісового має дуже гарний вигляд як для зони бойових дій.

На фото звернули увагу і дописувачі, які прокоментували світлину.

"На усіх світлинах типовий фронтовик: одяг без жодної зморжки, взуття новесеньке без пилинки, зачіска як тільки з перукарні, навіть манікюр на місці", - прокоментував фото міністра один з дописувачів. 

Воював по-іншому

Своєю чергою, в міністерстві освіти ТСН.ua відповіли, що, на думку Оксена Лісового принизливо коментувати ці дописи.

"Оксен Лісовий ніколи не казав, що він був безпосередньо військовослужбовцем 95 бригади. Він був в складі ДФТГ, на які також давали бойові розпорядження і вони виходили на завдання. На утриманні у військовій частині він дійсно не перебував, тому як не був безпосередньо військовослужбовцем 95 бригади. Вони були на спільних позиціях", - повідомили нам в міністерстві освіти.

На захист Лісового в соцмережі став його перший заступник Євген Кудрявець. Він звинуватив Микиту Андрєєва у брехні.

"Знаєш, можна грати в політичні ігри, але те, що ти пишеш тут, переходить в площину дуже сильної персональної брехні. Дивно це все читати, коли ще влітку 22 року він скидував мені останню локацію, де його речі і авто, перед тим, як йшов на нуль, і затримуючись на три дні, я чекав, чи буде цей заповітний "+", і чи з’явиться в "Сигналі" додаткова галочка про прочитане повідомлення. Коли ми збирали по світу для Оксена обладнання, і в важкі моменти, між виходами на нуль, він казав: "знаєш, може вже не замовляй, не встигне", - написав серед іншого Євген Кудрявець, звертаючись до Андрєєва.

Раніше повідомлялось про те, які зміни відбудуться в українській системі освіти.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader