В ЄС погодили новий пакет санкції проти Білорусі
В ЄС погодили новий пакет санкції проти Білорусі

В ЄС погодили новий пакет санкції проти Білорусі

Посли Європейського Союзу погодили новий пакет санкцій проти Білорусі. Про це повідомило бельгійське головування в Раді ЄС в середу, 26 червня.

«Цей пакет посилить наші заходи у відповідь на вторгнення Росії в Україну, включно з боротьбою з обходом санкцій», — ідеться в повідомленні.

Як пише Reuters, один з європейських дипломатів уточнив, що текст узгоджує обмежувальні заходи стосовно товарів подвійного призначення, таких як мікросхеми, які містяться в основних побутових приладах, а також передові технології та військові вироби.

Водночас з пакету вилучили положення, яке дозволяло б експортувати білоруський калій та інші сільськогосподарські товари через Європу в разі різкого зростання цін.

Санкції ЄС проти Білорусі

У липні 2023 року в Євросоюзі затвердили санкції проти Білорусі. Вони стосувались авіації та товарів подвійного призначення.

Уже в серпні Євросоюз ухвалив рішення про введення нових санкцій проти Білорусі у відповідь на вторгнення Росії в Україну та участь Мінська в агресивних діях РФ. В Єврокомісії повідомляли, що обмеження дозволять краще узгоджувати санкції проти РФ та Білорусі і запобігатимуть обходу Росією санкцій через Білорусь. Санкції також розширять заборону на експорт до Білорусі низки «дуже чутливих товарів і технологій», які сприяють військовому та технологічному розвитку країни.

27 липня міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав до подальшого посилення санкцій.

У травні 2024 року газета Financial Times повідомляла, що ЄС планує посилити санкції проти Білорусі, аби обмежити можливість імпорту до РФ західних товарів, зокрема, елітних автомобілів.

Джерело матеріала
loader
loader