Режисерів Мстислава Чернова та Сергія Лозницю запросили до складу Американської кіноакадемії
Режисерів Мстислава Чернова та Сергія Лозницю запросили до складу Американської кіноакадемії

Режисерів Мстислава Чернова та Сергія Лозницю запросили до складу Американської кіноакадемії

Загалом Кіноакадемія запросила 487 представників різних галузей кіномистецтва увійти до її складу. Ті, хто погодиться, зможуть брати участь у наступному голосуванні за переможців премії «Оскар».

Американська кіноакадемія запросила 487 представників різних галузей кіномистецтва увійти до її складу. Зокрема, в переліку є режисери Мстислав Чернов та Сергій Лозниця. Про це Американська кіноакадемія оголосила на своєму сайті.

«Ми раді вітати цьогорічний список нових членів Академії. Ці надзвичайно талановиті митці та професіонали з усього світу, які мали значний вплив на нашу спільноту кінематографістів», — зазначили у зверненні генеральний директор Американської академії кінематографічних мистецтв та наук Білл Крамер і президент Джанет Янг.

Ті, хто погодиться прийняти запрошення, зможуть брати участь у наступному голосуванні за переможців премії «Оскар».

На церемонії нагородження в Лос-Анджелесі режисер фільму Мстислав Чернов сказав, що волів би віддати свою нагороду, аби тільки Росія ніколи не нападала на Україну і не вбивала тисячі українців. Він також нагадав про потребу звільнити всіх полонених військових та цивільних, яких утримує Росія.

Читайте також:

  •  «Оскар-2024». Війна наблизилася впритул до кордонів західного світу
  • Мстислав Чернов про реакцію на його промову на «Оскарі»: «Це була найбільша тиша, яку я чув за всю церемонію»

Сергій Лозниця відомий за стрічкою «Донбас» (2018), дія якої відбувається на окупованому Росією сході України. Фільм отримав нагороду «Особливий погляд» у Каннах. Також Лознниця отримав спеціальний приз журі премії «Золоте око» на Каннському кінофестивалі за документальний фільм «Бабин Яр. Контекст» (2021). Стрічка також потрапила до шорт-листа премії Європейської кіноакадемії.

У лютому 2022 року Сергій Лозниця вийшов зі складу Європейської кіноакадемії (EFA) на знак протесту проти, на його думку, «ганебної» реакції організації на вторгнення Росії в Україну. Водночас у березні 2022 року режисера виключили зі складу Української кіноакадемії через те, що його фільми були представлені на кінофестивалі російського кіно «Від Львова до Уралу».

У травні 2022 року, під час виступу на Каннському міжнародному кінофестивалі, він засудив бойкот російської культури в період війни в Україні.

Фото: Myung J. Chun / Los Angeles Times via Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader