Президент Болгарії відмовився їхати на саміт НАТО через поставки зброї Україні
Президент Болгарії відмовився їхати на саміт НАТО через поставки зброї Україні

Президент Болгарії відмовився їхати на саміт НАТО через поставки зброї Україні

Президент Болгарії Румен Радєв відмовився бути у складі делегації країни на саміті НАТО, який відбудеться у липні у Вашингтоні. Глава держави не згоден із зобов'язаннями, які Софія має взяти на себе щодо допомоги Україні у війні з Росією.

Про це повідомили у канцелярії президента у четвер, 27 червня, передає болгарська служба "Радіо Свобода". Там зазначили, що причина такого рішення "у позиції, яку йому доводиться відстоювати щодо допомоги Україні".

Як пише видання, днем раніше уряд Болгарії ухвалив рішення, в якому запропонував Радєву очолити делегацію країни на саміті НАТО. Також там згадувалося, що він має "представити рамкові позиції", ухвалені урядом, і на їх основі "затвердити та/або схвалити" документи.

"Глава держави не приймає деяких положень рамкових позицій, ухвалених Радою міністрів щодо зобов'язань, які бере на себе наша країна щодо війни в Україні", – йдеться у повідомленні пресслужби Радєва.

Водночас ні президент, ні уряд Болгарії не озвучили, у чому конкретно полягають ці рамкові позиції.

Журналісти пишуть, що Радєв уже давно захищає тих, хто поділяє позицію Кремля щодо війни в Україні: що відправка військової допомоги Києву нібито продовжує війну, і що прихильники допомоги українському спротиву є "розпалювачами війни".

Це суперечить офіційній позиції Болгарії. Попередні регулярні уряди, а також парламентська більшість підтримали зусилля Києва щодо захисту від російської військової агресії та проголосували за кілька рішень щодо надання військової допомоги Україні.

Також у матеріалі йдеться, що суперечка щодо болгарської делегації на саміті НАТО тривала останні кілька днів. Минулого тижня уряд ухвалив відправити на саміт виконувача обов'язків прем'єр-міністра Дімітара Главчева паралельно з Руменом Радєвим.

Главчев запропонував, щоб саме Радєв очолив делегацію країни у Вашингтоні.

Конституція Болгарії передбачає, що країну на міжнародному рівні має репрезентувати виконавча влада, особою якої зараз є Дімітар Главчев.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше генсек НАТО Столтенберг сказав, що лідери країн Альянсу на саміті у Вашингтоні мають підтримати довгострокове фінансування допомоги Україні у війні із країною-агресором Росією. Він наголосив, що першочерговим завданням буде посилення підтримки України.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader