В Україні спостерігається зниження цін на молоді овочі – моркву, цибулю та капусту. Про це свідчать дані проєкту EastFruit та порталу "Мінфін".
Виробники змушені практично щодня переглядати ціни на моркву нового врожаю – у бік здешевлення. Приблизно за тиждень овоч подешевшав у середньому на 26% – до 28-35 гривень за кілограм.
Ця тенденція має сезонний характер. Коренеплоди стрімко надходять на ринок, збільшуючи пропозицію. Водночас попит з боку покупців є досить стриманим. Виробникам не залишається нічого, окрім як знижувати ціни, щоб реалізувати продукцію.
За даними моніторингу, молода морква на українському ринку продається в середньому на 48% дешевше, ніж наприкінці червня минулого року. Фермери прогнозують, що овоч дешевшатиме і далі, оскільки кількість продукції на ринку зростатиме, а попит зменшуватиметься.
Ціни на цибулю та капусту
Водночас у супермаркетах відчутно знизилися ціни на молоду цибулю. Якщо у травні кілограм овочів у середньому продавався по 48,26 гривні, то під кінець червня цінник упав до 17,36 гривні за кіло.
З молодою капустою ситуація аналогічна. Середня вартість зменшилася з 28,85 до 9,31 гривні за кілограм, тобто приблизно втричі.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, ціни рвонули вгору: скільки тепер заплатимо за зелену цибулю, печериці та часник.