Військові можуть вплинути на виплату грошової допомоги для сім'ї: яким чином та що потрібно знати
Військові можуть вплинути на виплату грошової допомоги для сім'ї: яким чином та що потрібно знати

Військові можуть вплинути на виплату грошової допомоги для сім'ї: яким чином та що потрібно знати

Уряд України змінив правила надання допомоги сім'ям військовослужбовців, дозволивши військовим самостійно визначати, хто і в яких частках отримає грошову допомогу у разі їхньої смерті. Нові правила також гарантують виплати непрацездатним дітям, вдовам (вдівцям) та батькам незалежно від змісту особистого розпорядження військового.

Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів України в №975. 18 червня уряд України вніс зміни до цієї постанови, що регулює надання допомоги сім'ям військовослужбовців.

Відтепер військовослужбовці мають право скласти особисте розпорядження, у якому вказують осіб, що отримають грошові виплати у випадку їхньої смерті, а також розподілити ці кошти між ними у відсотках. Це розпорядження можна скласти у письмовій довільній формі, зазначивши у ньому конкретних осіб і розмір їхніх часток. Важливо зазначити, що в документі можуть бути вказані особи, які не мають близьких родинних зв'язків з військовослужбовцем, або зазначено, що один із родичів має отримати більшу частку.

Це розпорядження засвідчується командиром військової частини або нотаріусом та зберігається в особовій справі військовослужбовця. Зміст документа не розголошується до моменту смерті військовослужбовця, що забезпечує конфіденційність і захист особистих даних.

Як і у випадку з цивільним заповітом, військовослужбовець може у будь-який час скасувати своє розпорядження або скласти нове. Кожний новий документ автоматично анулює попередній. Це дає військовим можливість коригувати свої рішення залежно від зміни обставин у їхньому житті.

Законодавство також забезпечує захист прав деяких категорій осіб, які отримують виплати незалежно від змісту особистого розпорядження військовослужбовця. До таких осіб належать:

  • малолітні, неповнолітні та повнолітні непрацездатні діти;
  • непрацездатна вдова (вдівець);
  • непрацездатні батьки загиблої (померлої) особи.

Ці категорії осіб отримають грошову допомогу у разі смерті військовослужбовця незалежно від будь-яких інших факторів. Нові правила дають можливість військовослужбовцям самостійно вирішувати, хто отримає фінансову підтримку у разі їхньої смерті, що підвищує рівень їхньої соціальної захищеності та забезпечує більшу гнучкість у розподілі грошових коштів.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, українські учасники бойових дій (УБД) можуть вийти на пенсію на пільгових умовах, а також мають право на додаткові соціальні виплати, зокрема – компенсації за участь у бойових діях, грошову допомогу на оздоровлення та інші матеріальні допомоги.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader