Іспанія та Німеччина влаштували побоїще у чвертьфіналі Євро-2024, яке завершилося голом на останній хвилині екстра-тайму
Іспанія та Німеччина влаштували побоїще у чвертьфіналі Євро-2024, яке завершилося голом на останній хвилині екстра-тайму

Іспанія та Німеччина влаштували побоїще у чвертьфіналі Євро-2024, яке завершилося голом на останній хвилині екстра-тайму

Уже в першому чвертьфіналі Євро-2024 глядачі отримали боротьбу найтитулованіших збірних континенту – по три рази чемпіонат вигравали Іспанія та Німеччина, і в п'ятницю у Штутгарті вони влаштували справжню битву, з травмованими та покараними. Але на останній хвилині вже додаткового часу "Фурія Роха" вирвала путівку до півфіналу – 2:1.

Іспанія, незважаючи на свій молодий склад, виграла всі чотири попередні матчі на цій першості із загальним рахунком 9:1. Проте статистика свідчила проти команди Луїс де ла Фуенте, оскільки "Фурія Роха" раніше ніколи не обігравала господарів Євро чи чемпіонату світу. Максимум їм вдалася одна нічия з Італією в 1980 при восьми поразках.

Іспанія та Німеччина влаштували побоїще у першому чвертьфіналі Євро-2024, яке завершилося голом на останній хвилині екстратайму

Але іспанці не надто фокусувалися на сумних цифрах і з перших хвилин на "МХП-Арені" в Штутгарті кинулися в атаку, яка завершилася ударом Педрі з лінії штрафного майданчика. Однак Нойєр опинився на місці.

Німці ж розпочали зустріч дуже жорстко, відчуваючи на міцність, як кістки опонентів, так і їхню психологічну готовність. І ніби натякаючи, що не збираються давати прудким піренейцям простір для маневрів.

Особливо наприкінці четвертої хвилини дісталося Педрі, якого просто зніс Тоні Кроос, давши молодому іспанцю по ногах і зачепивши коліно. Напрошувалась жовта картка господарю турніру, але Ентоні Тейлор її не показав.

А півзахиснику "Барселони" знадобилася допомога лікарів своєї збірної, після чого Педрі, накульгуючи, залишив поле, а на газон замість нього вийшов Ольмо. Але навіть без каталонського таланту іспанці регулярно загрожували воротам бундестиму, зокрема стріляючи здалеку. Також німці починали нервувати під час штрафних у виконанні "Фурії Рохи".

Щодо господарів чемпіонату, то німці намагалися відповідати швидко та гостро, але їм не вистачало останнього точного пострілу. Перший удар у ворота німці завдали на 20-й хвилині, небезпечно головою пробивав Кай Хавертц. Але голкіпер встиг зреагувати.

Представники бундестиму продовжували пресингувати іспанців і укладати їх на газон, поки терпець Тейлора не урвався і він спробував погасити агресію та грубість господарів жовтою карткою Раму, який зніс Карвахаля. Не можна сказати, що це сильно змінило настрій господарів, проте більше травмованих у лавах іспанців не було.

В обопільних атаках пройшли останні хвилини першої половини. При цьому "Фурія Роха" не наголошувала на володінні м'яча, а намагалася якнайшвидше доставити м'яч до чужого штрафного.

Вже на старті другого тайму за іронією долі рахунок у матчі відкрив Дані Ольмо, який вимушено вийшов у першому таймі замість травмованого Педрі. При цьому нічого надскладного іспанці не вигадали: Ямаль з флангу покотив у район лінії штрафного майданчика, і Ольмо не дуже сильно, але ідеально точно закрутив м'яч низом у кут повз захисників Німеччини і Нойєра.

А Педрі тим часом сидів на лаві запасних із забинтованою ногою вище за коліно, що красномовно натякало на те, що чемпіонат для нього закінчений незалежно від результату чвертьфіналу.

І щоб там не говорили про молодість Іспанії напередодні цього поєдинку, ноги у виконавців "Фурії Рохи" не боялися. І навіть, повівши в рахунку, вони продовжували влаштовувати набіги на володіння Ноєра.

А наставнику німців Юліану Нагельсману нічого не залишалося, окрім як робити заміни, щоб посилити тиск на ворота збірної Іспанії та таки пробити Симона. Замість Раума та Гюндогана рятувати бундестим на поле вийшли Міттельштедт та Фюлкруг. І останній завдав іспанцям багато проблем.

Особливо запам'ятався момент Нікласа на 77 хвилині, коли нападник дортмундської "Борусії" після прострілу Вірца буквально метрів із шести примудрився влучити у штангу.

Як свою останню зброю Нагельсман кинув у бій чемпіона світу-2014 Томаса Мюллера. І останні 10 хвилин основного часу господарі пішли на масовий штурм чужих воріт. Тоді як іспанці почали потихеньку зволікати.

На 82-й хвилині футболісти "Фурії Рохи" проспали ривок Гавертца, який зміг перекинути воротаря, але водночас перекинув і ворота. Іспанія за дві хвилини спробувала відповісти моментом Фабіана Руїса, але той із вигідної позиції вистрілив на трибуни.

Потрібно віддати належне німцям, які до останнього вірили у свої сили, продовжуючи накочувати на ворота "Фурії Рохи". Іспанці тим часом теж дуже жорстко зустрічали суперника, оскільки Тейлор дозволив блукати на межі фолу.

Але на 89-й хвилині бундестім таки досяг свого. Після навісу Кімміх скинув м'яч собі за спину, де Вірц зорієнтувався першим і від штанги потужно вбив снаряд у сітку – 1:1.

Натхненні чудовим порятунком на останніх хвилинах німці пішли вперед і ледь не вирвали путівку до півфіналу в основний час. Поки що іспанці відходили від втраченої перемоги. Вже на 90+4 хвилині героєм Німеччини в черговий раз міг стати Томас Мюллер, але не потрапив у кут воріт з трьох метрів.

У додатковий час німці за інерцією продовжували йти вперед, щоб не залишати свою долю на милість випадку та післяматчевих пенальті. Але за рахунок цього в обороні господарів з'явилися дірки, якими одразу спробували скористатися іспанці. Після 10 хвилин у такому ключі піренейцям таки вдалося збити темп у трохи втихомирити господарів.

Проте на 100-й хвилині після прострілу від Мусіала у штрафному майданчику "Фурії Рохи" почалася пожежа, але іспанці зуміли відбитись і відповіли потужним ударом Оярсабаля по діагоналі метрів з 22-х. Однак він виявився трохи неточним.

На 117-й хвилині героєм Іспанії вже став Симон, який у стрибку таки витяг м'яч після удару від Фюлкруга, який виграв дуель у Начо Ернандеса і зрізав снаряд головою. І німці ще не встигли засмутитися, коли піренейці Дані Ольмо навісив у чужий штрафний майданчик і Мікель Маріно головою вбив м'яч у сітку.

Раніше OBOZ.UA повідомляв, що

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Чи не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader