Над Туреччиною пролетів метеорит зеленого кольору: вчені пояснили причину. Відео
Над Туреччиною пролетів метеорит зеленого кольору: вчені пояснили причину. Відео

Над Туреччиною пролетів метеорит зеленого кольору: вчені пояснили причину. Відео

У ніч із пʼятниці на суботу, 6 липня, в небі над Туреччиною пролетів яскравий зелений метеорит. Його бачили жителі столиці країни Анкари, а також в Стамбулі, Бурсі та інших населених пунктах.

Відповідні кадри очевидці публікували в соціальних мережах. Турецьке космічне агентство в соцмережі Х зазначило, що небесне тіло, падіння якого бачили в різних куточках країни, викликало ажіотаж.

Там пояснили, що колір світіння, із яким метеор входить в атмосферу Землі, залежить від кількох факторів: хімічного складу метеора, його швидкості і газів, присутніх в земній атмосфері.

Зелені метеорити не є рідкісними – їхній колір зумовлений горінням магнію. Одним з видів метеоритів, що містять магній, є палласити, які містять великі оливково-зелені кристали, що є формою магнієво-залізистого силікату, який називається олівін.

"Натрій може створювати яскравий оранжево-жовтий колір, магній може створювати зелений або синій відтінки, а іонізований кальцій (Ca+) може створювати фіолетовий колір. Ці елементи, виявлені в метеорі, є важливим фактором у формуванні кольорів, які спостерігаються під час входу в атмосферу", – повідомляє Турецьке космічне агентство.

Нагадаємо, що минулого року в Туреччині спостерігали за падінням щонайменше двох метеоритів. Перший такий випадок мав місце 7 серпня, а другий вже менше ніж за місяць – 2 вересня.

Як повідомляв OBOZ.UA, у ніч проти 1 травня у небі над Дніпропетровщиною та Харківщиною побачили яскравий блакитний спалах. Спостерігати за цим явищем могли жителі ще низки сусідніх областей.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader