США скасували спільні військові навчання з Грузією: стало відомо причину
США скасували спільні військові навчання з Грузією: стало відомо причину

США скасували спільні військові навчання з Грузією: стало відомо причину

Сполучені Штати Америки почали комплексний перегляд двосторонніх відносин із Грузією. В рамках цього перегляду США відклали на невизначений термін спільні військові навчання NOBLE PARTNER, які було заплановано на 25 липня – 6 серпня 2024 року.

Про це повідомив Пентагон. В оборонному відомстві США пояснили, чому відклали навчання.

Це рішення  пов'язане з неправдивими звинуваченнями грузинського уряду на адресу США та інших західних країн у тому, що вони нібито намагались  змусити Грузію відкрити другий фронт проти Росії для послаблення тиску на Україну, а також з участю у двох спробах державного перевороту проти правлячої партії.

"Таким чином, уряд Сполучених Штатів вирішив, що це невідповідний час для проведення широкомасштабних військових навчань у Грузії", – пояснили в Пентагоні.

Водночас у США запевнили, що продовжуватимуть співпрацювати з силами оборони Грузії, оскільки прагнуть зміцнювати здатність країни захищати свій суверенітет та підтримувати свою територіальну цілісність.

"Ми ухвалили це рішення нелегко, і ми приділяємо велику увагу великій цінності, яку наші союзники та партнери надають таким навчанням, як Noble Partner. Сполучені Штати з нетерпінням чекають майбутніх можливостей співпраці з членами Альянсу та партнерами, включаючи Agile Spirit у 2025 році", – йдеться в повідомленні Пентагону.

Як повідомляв OBOZ.UA:

Попри те, що проєвропейська президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон про іноагентів, 28 травня парламент подолав його та остаточно затвердив документ. Спікер парламенту Шалва Папуашвілі підписав скандальний закон 3 червня.

Лідери ЄС заявили, що дії влади Грузії ведуть до фактичної зупинки процесу вступукавказької республіки до Європейського Союзу. Йдеться про останні законодавчі ініціативи (т.зв. закон про іноагентів) та репресії проти громадян й активістів.

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader