У Франції затримали ватажка харківської банди "Залютинських", яка займалися грабунком на Лазурному узбережжі. Відео
У Франції затримали ватажка харківської банди "Залютинських", яка займалися грабунком на Лазурному узбережжі. Відео

У Франції затримали ватажка харківської банди "Залютинських", яка займалися грабунком на Лазурному узбережжі. Відео

Українські та французькі правоохоронці провели спільні заходи, за підсумками яких у Франціїбуло затримано ватажка харківської банди "Залютинських" Леоніда Мітрова. Очолюване ним угруповання викрадало автомобілі та вчиняло майнові злочини на Лазурному узбережжі.

До початку повномасштабного вторгнення члени банди віджимали бізнес у мешканців Харківської області. Подробиці розкрили у Національній поліції України.

"Угруповання спеціалізувалося на викраденні авто та майнових злочинах на території Лазурного узбережжя Франції. В Україні ж банда до повномасштабного вторгнення "віджимала" бізнес у мешканців Харківської області. Для затримання учасників злочинної групи працівники Департаменту стратегічних розслідувань, Головного слідчого Управління Нацполіції та Французької Жандармерії провели спільні заходи на території обох країн. Лідер та учасники злочинної організації затримані", – йдеться у повідомленні.

У Нацполіції імені ватажка банди "Залютинських" не назвали, натомість це зробили українські ЗМІ: за їхніми даними, йдеться про Леоніда Мітрова.

У Франції затримали ватажка харківської банди "Залютинських", яка займалися грабунком на Лазурному узбережжі. Відео

Так Мітрова, згідно з повідомленнями харківських ЗМІ, українська поліція оголошувала у розшук ще у лютому 2019 року за підозрою у своєнні тяжких злочинів.

"Його підозрюють у крадіжках та пограбуванні в особливо великих розмірах, розбої, навмисному знищенні майна та створенні злочинної організації... Леоніду Митрову інкримінують ч. 3, 4, 5 ст. 185, ч. 5 ст. 186, ч. 3 ст. 187, ч. 2 ст. 194, ч. 1 ст. 255 КК України", – писали тоді журналісти харківського сайту "057" з посиланням на пресслужбу Національної поліції.

До початку повномасштабного вторгнення банда "Залютинських" орудувала виключно на території Харківщини. Там, застосовуючи погрози та насильство, учасники угруповання змушували місцевих підприємців переписувати майно або свої частки у бізнесі на криміналітет.

"Створювали для фермерів або підприємців нестерпні умови ведення бізнесу, а потім самі ж пропонували ці проблеми вирішувати за окрему плату", – додали у Нацполіції.

Така бурхлива злочинна діяльність неодноразово призводила до затримань учасників банди. У Нацполіції навели як приклад один з епізодів, коли злочинці вимагали у фермера заплатити їм 700 тис. доларів та переписати частину бізнесу. По цій справі групу бандитів правоохоронці затримали у центрі Харкова у 2021 році. Справа досі знаходиться у суді. Частина злочинців, щодо яких тривають слідчі дії, зазначено у повідомленні, втекли за кордон і були оголошені у міжнародний розшук.

Як розповіли українські правоохоронці, банда "Залютинських" вийшла на "міжнародний рівень" після лютого 2022 року. За даними Нацполіції, Мітров обрав для проживання Францію. Там він створив нову гілку злочинного угруповання, яке "спеціалізувалося" на майнових та тяжких злочинах.

"У результаті співпраці з колегами з Французької Жандармерії завдяки каналам Європолу правоохоронці встановили, що злочинне угруповання причетне до низки злочинів на півдні Франції. Упродовж 2023-2024 років фігуранти незаконно заволоділи автівками, здійснили підпал транспортного засобу, скоювали напади на громадян або викрадення майна. Серед потерпілих — громадяни Франції та України", – йдеться у повідомленні.

У Нацполіції розповіли, що за погодженням з органами юстиції Франції та за підтримки Європолу 2-4 липня на території Франції та України правоохоронці провели спільні заходи для знешкодження діяльності угруповання.

"У Франції за участі поліцейських Департаменту стратегічних розслідувань та Головного слідчого управління Нацполіції співробітники Департаменту кримінальних розслідувань Марселя Французької Жандармерії затримали лідера угруповання – 43-річного громадянина України та 44-річного його спільника. Раніше французькі поліцейські затримали ще одного учасника відокремленого підрозділу "Залютинських" одразу після викрадення авто. Окрім того, поліцейські спільно з Офісом Генерального прокурора провели слідчі дії в осіб, причетних до діяльності "Залютинських" на території України. Вилучені зброя, наркотики, гроші, автомобілі, чорнові записи тощо", – розповіли у Нацполіції.

Затриманим у Франції бандитам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Тривають спільні заходи щодо аналізу та збору доказової бази для притягнення до відповідальності й інших фігурантів.

Нагадаємо, у травні поточного року буловикрито міжнародну банду, до складу якої входили українці.Злочинне угруповання викрадало елітні автомобілі на території ЄС.

Також деякі ЗМІ поширили інформацію, що російські зеки створили банду на ТОТ України і "кошмарять" місцевих.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader