Японія та Камбоджа допоможуть розмінувати Україну
Японія та Камбоджа допоможуть розмінувати Україну

Японія та Камбоджа допоможуть розмінувати Україну

Японія та Камбоджа допоможуть розмінувати Україну

Японія презентує машину для розмінування та навчить нею користуватися.

Японія співпрацюватиме з Камбоджею з метою розмінування України та інших країн, охоплених війною, заявила міністр закордонних справ Йоко Камікава під час візиту до Пномпеня у суботу.

"Камбоджа є важливим партнером Японії в її глобальних зусиллях з розмінування", - заявив Камікава на прес-конференції.
"Я впевнений, що Камбоджа зробить великий внесок у підвищення поінформованості про нелюдяність протипіхотних мін як країна, що постраждала від них", передає The Washington Post.

Міністр повідомив, що наступного тижня Японія надасть Україні велику машину для розмінування, а у серпні проведе навчання українських спецслужб у Камбоджі щодо використання цього обладнання.

Генеральний директор Камбоджійського центру з розмінування (CMAC) Хенг Ратана повідомив журналістам, що його організація та місцеві сапери «пишаються цією важливою ініціативою та рішуче підтримують нову стратегію співпраці».

"Ми раді взяти участь в обміні досвідом з країнами, які мають проблеми з наземними мінами та пережитками війни, відповідно до політики (камбоджійського) уряду", - додав він.

За даними Human Rights Watch, наявність мін зафіксовано в 11 із 27 регіонів України. За даними організації, з лютого 2022 року російські війська застосували щонайменше 13 типів протипіхотних мін.

Тим часом, Камбоджа, як і раніше, усіяна покинутими боєприпасами та зброєю, що залишилися після десятиліть війни, що почалася в 1960-х роках.

Раніше повідомлялося, що Камбоджа провела морські навчання з Китаєм на тлі занепокоєння США через те, що Пекін може використовувати військово-морську базу цієї країни для розширення свого впливу в регіоні.

Джерело матеріала
loader