Наступним президентом Ірану стане реформатор Масуд Пезешкіан
Наступним президентом Ірану стане реформатор Масуд Пезешкіан

Наступним президентом Ірану стане реформатор Масуд Пезешкіан

Кардіохірург та законодавець Масуд Пезешкіан, який обіцяв простягнути руку допомоги Заходу, переміг у другому турі виборів президента Ірану.

Про це пише Al Jazeera з посиланням на державні ЗМІ.

У президентських перегонах він обійшов ультраконсерватора Саїда Джалілі.

Проведений владою підрахунок голосів показав, що Пезешкіан отримав 16,3 млн голосів виборців. А Джалілі своєю чергою – 13,5 млн голосів. 

Вказано, прихильники Пезешкіана вийшли на вулиці Тегерана та інших міст перед світанком, 6 липня, аби відсвяткувати перемогу свого кандидата.

При цьому саме Пезешкіан був єдиним поміркованим кандидатом, який пообіцяв відкрити Іран для світу. Водночас Джалілі – це колишній учасник ядерних переговорів та затятий прихильник поглиблення зв’язків з рф та Китаєм.

На думку політологів, тріумф Пезешкіана може сприяти прагматичній зовнішній політиці, зменшити напруженість через переговори з великими державами, які зараз зайшли в глухий кут щодо відновлення ядерної угоди 2015 року, і покращити перспективи соціальної лібералізації та політичного плюралізму в Ірані.

Однак багато виборців в Ірані скептично ставляться до здатності Пезешкіана виконати свої передвиборчі обіцянки. Адже колишній міністр охорони здоров’я публічно заявив, що не мав наміру протистояти могутній іранській еліті священнослужителів і яструбів безпеки.

Обидва кандидати в президенти пообіцяли відродити економіку, яка занепала, яка постраждала від безгосподарності та санкцій, відновлених у 2018 році після того, як Сполучені Штати під керівництвом тодішнього президента Дональда Трампа відмовилися від ядерної угоди.

Теги за темою
вибори Президент Іран
Джерело матеріала
loader
loader