З ядром Землі коїться щось дивне: вчені нарешті з'ясували, чому це відбувається
З ядром Землі коїться щось дивне: вчені нарешті з'ясували, чому це відбувається

З ядром Землі коїться щось дивне: вчені нарешті з'ясували, чому це відбувається

Нова робота дослідників дає підказки про те, що насправді відбувається з "серцем" нашої планети.

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і люди тисячоліттями намагаються зрозуміти, як потроєна наша планета. У нас є чітке уявлення про те, як рухаються верхні шари, утворюючи гори та спричиняючи землетруси, але що глибше ми зазираємо в надра Землі, то більше виникає запитань, пише Science Focus.

Предметом найбільших суперечок останніх десятиліть є те, як саме рухається внутрішнє ядро Землі. Відомо, що "серце" планети являє собою тверду капіталізовану залізну сферу розміром з Місяць. Воно хлюпається в надрах планети на глибині близько 5000 кілометрів у морі рідкого заліза, нікелю та інших металів, також відомому як зовнішнє ядро Землі.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

У новому дослідженні вчені з Університету Південної Каліфорнії виявили переконливі докази, здатні поставити крапку в багаторічній суперечці про те, як саме обертається внутрішнє ядро планети. За словами співавтора дослідження, професора Джона Відейла, оскільки внутрішнє ядро тверде і плаває в зовнішньому ядрі, ніщо фактично не утримує його на місці.

Вчені й раніше знали, що рух внутрішнього і зовнішнього ядра планети в тій чи іншій комбінації змінювався з 1990-х років, але дослідники продовжували сперечатися про те, як саме це відбувається. Тепер їм, схоже, нарешті вдалося поставити крапку в цій суперечці.

Автори дослідження стверджують, що їхня нова робота надає "недвозначні докази" того, що внутрішнє ядро Землі почало сповільнюватися приблизно у 2010 році, рухаючись повільніше за поверхню планети. Це створило видимість руху ядра назад відносно поверхні. Вчені зазначають, що це можна порівняти з рухомими авто, коли одне сповільнюється і здається рухомим назад водієві, який рухається з постійною швидкістю.

Щоб виявити ці зміни, команда вивчила повторювані землетруси в період з 1991 по 2023 рік — зокрема 121 землетрус на Південних Сандвічевих островах. Для цього вчені використовували дані сейсмографів у Канаді та на Алясці, а також дані ядерних випробувань.

Аналізуючи дані, Відейл з командою шукали форми сейсмічних хвиль різного часу, що збігаються. Якщо внутрішнє ядро планети обертається незалежно від решти Землі, хвилі від повторюваних землетрусів повинні проходити через різні області ядра, створюючи тим самим унікальні форми хвиль через його нерівномірну структуру. І навпаки: ядро змінило своє обертання, деякі форми сигналів повинні збігатися з тими, які були до розвороту.

За словами Відейла, глянувши на дані сейсмограми, вчені були спантеличені. Однак пізніше вони виявили ще кілька десятків спостережень, що вказують на ту саму закономірність. Таким чином вчені дійшли висновку, внутрішнє ядро планети дійсно сповільнилося вперше за багато десятиліть. Нові дані, по суті, також підтверджують попередні дослідження вчених.

У майбутньому дослідники планують зосередитися на вимірюванні більшої кількості сигналів на більшій території, щоб підтвердити свої результати. Вчені вважають, що внутрішнє ядро Землі сьогодні повертається до деяких позицій, де воно поводилося дивно приблизно у 2001 році. У новій роботі вчені планують зрозуміти, що це було.

Раніше Фокус писав про те, що вчені виявили, що в центрі ядра Землі прихована величезна залізна куля.

Теги за темою
дослідження вчені Земля
Джерело матеріала
loader