В Ірані завершено вибори президента, оприлюднено перші результати
В Ірані завершено вибори президента, оприлюднено перші результати

В Ірані завершено вибори президента, оприлюднено перші результати

В Ірані опівночі завершено процедура голосування у другому турі виборів президента. Закриття виборчих дільниць тричі переносилось і загалом процедура народнеого волевиявлення була продовжена на шість годин. За попередньою офіційною інформацією, явка виборців Ірану склала не менше 50%.

Міністерство внутрішніх справ заявило, що за підрахунком 2,5 млн голосів із 25,4 млн поданих бюлетенів за кандидата реформіста Масуда Пезешкіана проголосувало 1,26 млн іранців, а за його опонента Саїда Джалілі – 1,24 млн. У свою чергу агенція Reuters, посилаясь на іранське джерело, передає, що виходячи з підрахованих голосів "Пезешкіан набагато випереджає Джалілі".

Виборчі дільниці по всьому Ірану відкрилися 5 липня після того, як жоден з кандидатів не набрав достатньої кількості голосів у першому турі голосування 28 червня. Вибори, нагадаємо, викликані загибеллю президента Ібрагіма Раїсі в авіакатастрофі минулого місяця.

Західна преса називає Масуда Пезешкіана законодавцем-реформістом та лібералом, оскількі він обіцяв "відкрити Іран світу і навпаки". Його опонент Саїд Джалілі – особистий представник аятоли Алі Хаменеї у Вищій раді національної безпеки Ірану. Вважається "представником жорсткої частини консервативного табору".

Джалілі ніколи не обіймав виборних посад. І навпаки, Пезешкіан є членом парламенту з 2008 року і обіймав посаду віцеспікера з 2016 по 2020 рік, коли "помірковані та реформісти" мали більшість у законодавчому органі.

У першому турі голосування явка виборців була рекордно низькою – 39,9%. Пезешкіан завершив перший тур з 10,5 мільйона голосів, що рівно на мільйон голосів більше, ніж у Джалілі.

Як повідомляв OBOZ.UA, у попередньому звіті з розслідування причин аварії гелікоптера, в якому розбився президент Раїсі, констатовано відсутність зовнішнього ураження повітряного судна на кшталт отворів від куль. Водночас причиною авіатрощі називається зіткнення гелікоптера з горою.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader