Філіппіни заявили, що китайський «корабель-монстр» став на якір у їхній економічній зоні
Філіппіни заявили, що китайський «корабель-монстр» став на якір у їхній економічній зоні

Філіппіни заявили, що китайський «корабель-монстр» став на якір у їхній економічній зоні

Філіппіни заявили, що 165-метровий «корабель-монстр» берегової охорони Китаю увійшов у їхню 200-мильну виключну економічну зону (ВЕЗ) і став на якір поблизу мілини Сабіна, намагаючись змусити філіппінське судно берегової охорони залишити даний район.

Про це з посиланням на речника берегової охорони країни Джея Тарріелу повідомляє Manila Times, передає Укрінформ.

Як розповів Тарріела, поблизу мілини Сабіна на патрулюванні перебуває 97-метрове флагманське судно берегової охорони Філіппін «Тереза Магбануа» (BRP Teresa Magbanua), яке, серед іншого, виконує завдання з перешкоджання незаконній рекультивації Китаєм мілини і будівництва там військових чи інших об’єктів.

Китайський корабель CCG 5901, який вважається найбільшим у світі кораблем берегової охорони, 3 липня підійшов до філіппінського і став на якір лише за 730 метрів від останнього, не реагуючи на попередження про вторгнення у ВЕЗ Філіппін і запити про мету своїх дій.

«Більше двох днів корабель берегової охорони Китаю стоїть на якорі біля мілини Сабіна в безпосередній близькості до «Тереза Магбануа… Ми досі не знаємо, які їхні наміри. Вони не відповідають на наші запити з приводу своїх намірів, але кажуть, що їхні дії є законними, бо вони мають суверенітет над цими водами», - сказав Тарріела.

За його словами, така поведінка китайців вказує на намір залякати філіппінців і змусити їх судно залишити мілину.

«Це залякування з боку берегової охорони Китаю, але незалежно від того, скільки і яких кораблів вони там розмістять, нас не вдасться залякати і ми не збираємося виходити звідти», - підкреслив речник.

Він додав, що Маніла залишається відкритою до діалогу з Пекіном для врегулювання спірних питань у Південнокитайському морі дипломатичним шляхом.

Китайвважає своєю територією більшу частину Південно-Китайського моря, яким щорічно проходить морської торгівлі на понад $3 трильйони, та відмовляється визнавати рішення Постійної палати третейського суду в Гаазі від 2016 року, згідно з яким усі його масштабні морські претензії визнано такими, що не мають правових підстав.

Як повідомляв Укрінформ, ЄС висловив занепокоєння зростанням напруги у Південнокитайському морі після агресивних дій китайської берегової охорони, внаслідок яких отримали пошкодження філіппінські судна та отримали поранення офіційні особи.

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader
loader