Орбан влип у ще один дипломатичний скандал
Орбан влип у ще один дипломатичний скандал

Орбан влип у ще один дипломатичний скандал

Жозепу Боррелю - главі європейської дипломатії - знову довелося пояснювати дії Орбана міжнародній спільноті.

Угорський премʼєр Віктор Орбан потрапив у ще один міжнародний скандал, відвідавши неформальний саміт, що намагається легітимізувати сепаратистську організацію "Північний Кіпр". Главі європейської дипломатії Жозепу Боррелю довелося знову виступати з заявою-спростуванням.

Сепаратисти на півночі Кіпру за війської підтримки Туреччини намагаються проголосити свою "державу". У ЄС та ООН такі дії Стамбула вважають "окупаційними". Вказаний саміт мав на меті відбилити Туреччину і посилити позиції залежних від неї турків-кіпріотів.

Боррель наголосив, що Орбана як голову Ради ЄС не уповноважували представляти Євросоюз на цьому заході, а сам Орбан діяв виключно як представник Угорщини.

"Угорщина не отримала жодного мандату від Ради ЄС на розвиток відносин з Організацією тюркських держав", — ідеться у повідомленні.

Брюссель відкидає спроби Організації тюркських держав легітимізувати утворення у ролі спостерігача.

"ЄС неодноразово давав зрозуміти, у тому числі на найвищому політичному рівні, що ЄС визнає лише Республіку Кіпр суб’єктом міжнародного права відповідно до відповідних резолюцій Ради Безпеки ООН", — підкреслив Боррель.

Хто такий Жозеп Боррель?

Жозеп Боррель Фонтельєс – іспанський політик, член Іспанської соціалістичної робочої партії (ІСРП), з 20 липня 2004 до 16 січня 2007 – голова Європейського парламенту. З 1 грудня 2019 року – Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки, пише Вікіпедія.

Вас також можуть зацікавити новини:

Джерело матеріала
loader
loader