Чому не можна прати 7 липня і що потрібно зробити з дубом: прикмети та заборони на Евдокію та Аскольду
Чому не можна прати 7 липня і що потрібно зробити з дубом: прикмети та заборони на Евдокію та Аскольду

Чому не можна прати 7 липня і що потрібно зробити з дубом: прикмети та заборони на Евдокію та Аскольду

У церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобної Єфросинії, у світі Євдокії (у російській традиції – Авдотьї).

Інші назви свята: "Єфросинья", "Євдокія", "Фома", "Купальниця".

Також, 7 липня православні віруючі згадують святих землі Української та благовірного Аскольда, першомученика Київського.

Чому не можна прати 7 липня і що потрібно зробити з дубом: прикмети та заборони на Евдокію та Аскольду - Фото 1

У народі в цей день говорили: "Якщо я хотів, щоб я хотів, то я можу казати". Скрізь у селах дзвеніли ковадла, селяни готували серпи до жнив, точили коси.

З ранку виходили в поле, загорнувши серпи в рушники та співали пісні. Сьогодні краще веселитися, а не засмучуватися. Перший сніп за традицією потрібно перев'язати рушником та освятити у храмі. Після цього його ставлять у головному кутку будинку та зберігають до Покрови. Потім пригощають їм худобу.

Жінками треба було сплести з перших колосків пояс. Їм потім підв'язувалися і казали: «Жито цілий рік простояло, не втомилося, нехай і моя спина не втомлюється, працювати дає» . Наприкінці робочого дня потай від оточуючих треба покататися по ниві і проговорити «Нивушка, дай силу» . Так ви станете набагато сильнішим і зможете відновити здоров'я.

Ще в цей день саме встигає чорниця, ягоди зазвичай збирали дівчата. Є звичай із цього приводу – треба кинути ягідки в подругу та побажати щастя та удачі. Її побажання одразу мають здійснитися. Не варто проходити повз дуби, посидіть перед ним, так можна вилікуватися від будь-яких хвороб.

Чому не можна прати 7 липня і що потрібно зробити з дубом: прикмети та заборони на Евдокію та Аскольду - Фото 2

Пастухам бажано сьогодні не підходити до коров, вважається, що якщо корова сьогодні обнюхає когось, то це буде вірний знак, що скоро прийде серйозна хвороба. Якщо сьогодні зібрати дубові віники, то вони матимуть цілющу силу. Будинок теж можна обкурити димом дубового листя, тоді в ньому не буде пожежі.

Що не можна робити 7 липня

7 липня, як і будь-якого іншого дня, церква не схвалює лайки, злості, наклепи, жадібності, зневіри. Не слід відмовляти у тому, хто просить про неї.

Народні прикмети забороняють у цей день давати гроші в борг - вони повернуться насилу, а також не радять прати - вірять, що це призведе до злиднів.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.

Джерело матеріала
loader
loader