Рецензія на фільм «Космічний курсант» / Space Cadet

Рецензія на фільм «Космічний курсант» / Space Cadet - Фото 1

4 липня, у День незалежності Сполучених Штатів, на стримінговій платформі Prime Video вийшов комедійний фільм «Космічний курсант» з Еммою Робертс у головній ролі. У рецензії нижче розповідаємо, що готова запропонувати ця комедія глядачу та чому її краще оминати стороною, навіть якщо ви шанувальник комедій, фільмів про космос та Емми Робертс в одній особі.

по суті й немає, хіба що більш-менш нормальний акторський склад, та й тому нічого грати;

сюжет становить суцільну нісенітницю; фільм позиціюється як комедія, але зовсім не працює у цьому жанрі; дуже слабеньке технічне виконання сцен знаходження у космосі;

3/10

«Космічний курсант» / Space Cadet

Жанр комедія
Режисерка Ліз В. Гарсія
У ролях Емма Робертс, Том Гоппер, Поппі Лью, Ґабріель Юніон, Куху Верма
Прем’єра Prime Video

У сонячній Флориді молода білявка Тіффані «Рекс» Сімпсон ще з самого дитинства марить космічними подорожами, але змушена розливати коктейлі у місцевому барі. Та одного разу, після зустрічі випускників, дівчина переосмислює своє життя та нарешті наважується зробити крок назустріч давнішній мрії. Вона береться писати електронного листа у НАСА з надією, що її приймуть у програму підготовки астронавтів.

Як не дивно, це спрацьовує — героїню запрошують позмагатися ще з кількома десятками щасливчиків за право здійснити подорож у космос. От тільки ніхто, навіть сама Тіффані, не здогадується, що у листі були суттєві правки від її кращої подруги Надін, які, так би мовити, виставляють звичайну барменку з Флориди у набагато вигіднішому світлі перед суворими чиновниками з НАСА.

«Космічний курсант»

Якщо перед переглядом хтось очікував легкої приємної комедії з Еммою Робертс, його чекає справжнісіньке розчарування. Тому що «Космічний курсант» — не надто легка, не особливо приємна і вже точно не комедія. Перегляд ризикує перетворитися на справжнє випробування, причому психологічно набагато важче за ті, що чекають головну героїню на шляху до мрії. Тож про яку легкість може йти мова?

Тут одразу потрібно відзначити суцільну умовність сюжету, у якому одне з найвідоміших космічних агентств у світі показане збориськом некомпетентних дурнів. З таким штабом у космос запросто може полетіти хоч білявка в законі, хоч немитий реднек з бензопилою напереваги, хоч автор цієї рецензії. Особливо це контрастно виглядає у контексті існування іншого фільму на цю ж тему і від того ж Prime Video — біографічної картини «За мільйон миль», сюжет якої буквально ґрунтувався на тому, наскільки важко здійснити подібну місію та яким тернистим може бути шлях до неї.

«Космічний курсант»

Втім, у нас тут не драматична історія, а начебто комедійна, тож навіть такий легковажний підхід міг бути цілком виправданим. Щоправда, тільки у тому випадку, якби стрічка дійсно працювала на жанровому рівні. Але ж ні, «Космічний курсант» жахливо провалюється саме як комедія.

Перерахуймо деякі з жартівливих моментів та окреслимо рівень запропонованого, скажімо так, гумору. Наприклад, батько Тіффані працює мисливцем на привидів, і тут десь у світі міг згоріти від сорому Білл Мюррей. В одній зі сцен перед глядачем постає власна версія тріумфальної ходи астронавток у слоумо перед запуском, і на цьому моменті могло знудити когось з акторського складу «Армагеддона». Було і падіння шкідливої конкурентки на біговій доріжці, хоча ось це дійсно смішно, ледь не єдине що.

Що вже казати про технічне виконання сцен у самому космосі — це навіть не «Гравітація» на мінімалках, а якесь пап’є-маше у студійній порожнечі з «космічними» задниками.

«Космічний курсант»

Немає чого до ладу сказати про взаємодію персонажів, адже акторам банально нічого грати. Є напівнатяки на романтичну сюжетну лінію, яка не отримує належного розвитку. Є Емма Робертс за штурвалом літака, але, знову ж таки, в цей момент «найкращий стрілець» Том Круз напевно ледь не вдавився своїм еліксиром молодості. Є свій Ілон Маск, але його присутність мінімальна і ні на що не впливає. Є навіть псевдокамео Кіану Рівза, але, повірте, це не додає приводів для радощів.

«Космічний курсант» — надзвичайно ледаче та абсурдне кіно, яке не спроможне ані зацікавити глядача, ані подарувати хвилини приємного дозвілля біля екрана, ані покращити настрій жартами, хоча саме це від фільму і вимагається. Усе, на що реально можна розраховувати — це 100 хвилин даремно витраченого часу, які вам ніхто не поверне.

Рецензія на фільм «Космічний курсант» / Space Cadet - Фото 5

«Космічний курсант» стане розчаруванням, навіть якщо від фільму зовсім нічого не чекати. Це чергова стрічка з когорти катастрофічно ледачих стримінгових релізів, яких і без того сьогодні більш ніж вистачає.