США розкрили, скільки товарів подвійного призначення Китай передав Росії
США розкрили, скільки товарів подвійного призначення Китай передав Росії

США розкрили, скільки товарів подвійного призначення Китай передав Росії

Тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Кетрін Брукер виступила із різкою заявою на адресу Китаю, звинувативши його в активному постачанні Росії товарами подвійного призначення та мікроелектронікою.

Про це пише "Укрінформ", посилаючись на заяву Брукер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

"Китайська Народна Республіка, або КНР, надала Росії велику кількість технологій подвійного призначення та збройових прекурсорів, які були використані для створення систем озброєнь, у тому числі нітроцелюлози, що використовується для виробництва пороху, верстатів та оптики, необхідних для виробництва БПЛА, ракет та снарядів" , - сказала вона.

За словами представниці США, Китай став ключовим постачальником для Росії, забезпечуючи близько 73% товарів подвійного призначення та 90% напівпровідників та іншої мікроелектроніки. Дипломат наголосила, що загальна вартість цих постачань сягає приблизно 16 мільярдів доларів, що, на її думку, "фінансує найбільшу загрозу європейській безпеці з часів Другої світової війни".

Брукер зазначила, що з початку повномасштабного вторгнення Росії до України постачання з Китаю значно збільшилося. За даними США, з лютого 2022 по лютий 2023 середньомісячний імпорт товарів подвійного призначення з Китаю в РФ зріс на 78%. Особливо тривожним фактом американська сторона вважає те, що Китай активно постачає Росії товари західного походження, зокрема з країн, які запровадили антиросійські санкції.

Пік цієї підтримки, за словами Брукер, припав на червень 2023 року, коли РФ імпортувала з КНР на суму 162 мільйони доларів товарів, вироблених у країнах, що приєдналися до санкцій. Крім того, станом на лютий 2023 року КНР збільшила щомісячне постачання товарів подвійного призначення західного походження до Росії більш ніж на 500%. Загалом, за оцінками США, з початку війни таких товарів поставлено на суму понад 2 мільярди доларів.

Крім того, раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що Китай створює для Росії ударний дрон.

Теги за темою
ОБСЄ
Джерело матеріала
loader