Субсидія або пільга на комунальні послуги: чи можна отримати обидві виплати одночасно
Субсидія або пільга на комунальні послуги: чи можна отримати обидві виплати одночасно

Субсидія або пільга на комунальні послуги: чи можна отримати обидві виплати одночасно

Українці не можуть одночасно отримувати субсидію та пільгу на оплату житлово-комунальних послуг, необхідно вибрати одну з виплат. Якщо особа отримує субсидію та хоче перейти на пільгу, вона повинна подати заяву до Пенсійного фонду України (ПФУ), і пільга буде нарахована з місяця подання заяви.

Про це повідомила начальниця Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад. "Ні, не може", – зазначила Наталія.

Деякі категорії громадян в Україні мають право на субсидії та пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Це право зберігається навіть під час війни, коли українці зобов'язані оплачувати комунальні послуги в повному обсязі. Однак, законодавство не дозволяє отримувати одночасно і субсидію, і пільгу.

Вибір між субсидією та пільгою

Наталія Рад пояснила, що якщо в домогосподарстві є особа, яка має право на обидві форми державної допомоги, необхідно зробити вибір на користь однієї з них – субсидії або пільги. Одночасне нарахування пільги та житлової субсидії законодавством не передбачено. "Якщо до складу домогосподарства входить особа, яка має одночасно право на отримання пільг з оплати житлово-комунальних послуг та житлової субсидії, за її вибором проводиться одна з виплат – пільга або житлова субсидія", – підкреслила Рад.

Якщо особа, яка вже отримує житлову субсидію, виявила бажання отримувати пільгу, вона повинна подати відповідну заяву до Пенсійного фонду України. Важливо зазначити, що пільга буде нарахована з місяця подання заяви, але не раніше місяця, у якому була нарахована житлова субсидія.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, з 1 липня 2024 року припинили нараховувати субсидії тим громадянам, які не оновили свої дані в ПФУ, зокрема переселенцям та особам, що проживають на тимчасово окупованих територіях. Для поновлення субсидій необхідно було звернутися до відділення ПФУ, надіслати документи поштою або подати заявку через вебпортал ПФУ.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader