У США показали ПК, що працює без електрики
У США показали ПК, що працює без електрики

У США показали ПК, що працює без електрики

Американські фахівці явили світові механічний комп'ютер, що працює без електроенергії. У ході робіт інженери, за їх визнанням, отримували натхнення японського мистецтва кірігамі.

Подробиці

Презентований напередодні дослідний зразок вміщує 64 полімерних кубика величиною 1 см³, які можуть переставлятися для зберігання/отримання/стирання даних. Кубики представляють біти двійкових даних, та його положення може змінюватися уявлення 1 чи 0.

Будь-який з кубиків може бути зміщений по вертикалі/горизонталі, що дозволяє змінювати конфігурацію ПК для подання інформації у фізичній формі. Це дозволяє застосовувати систему для шифрування/дешифрування даних та формування сенсорних систем для 3D-середовищ.

Механічні комп'ютери існують досить давно, але нова концепція використовує принципи кірігамі для більш гнучкого і компактного управління. Перестановка одного кубика змінює положення всіх з'єднаних елементів, що дозволяє змінювати конфігурацію та стан пристрою.

За словами провідного автора проекту Янбіна Лі, метаструктури з 9 функціональних блоків можуть мати понад 362 тис. можливих конфігурацій. Дані контролюються за рахунок натягу еластичної стрічки, яка фіксує кубики у потрібних положеннях. Кубики також можуть рухатися за допомогою магнітного поля.

Дослідники розглядають можливість ускладнити обчислення з кубиками шляхом наділення останніх можливістю прийому як станів 1 чи 0, а й 2, 3, 4.

Надалі команда розробників подумує про співпрацю із програмістами з метою створення коду, який міг би використовувати ці архітектури.

Джерело матеріала
loader
loader