Загадка Стародавнього Єгипту: за весь час у піраміді Хеопса виявили всього 3 предмети
Загадка Стародавнього Єгипту: за весь час у піраміді Хеопса виявили всього 3 предмети

Загадка Стародавнього Єгипту: за весь час у піраміді Хеопса виявили всього 3 предмети

Один зі знайдених у найзнаменитішій піраміді Стародавнього Єгипту предметів зник, але потім його все ж знайшли.

Незважаючи на майже 200 років розкопок і археологічних досліджень у Гізі, з найзнаменитішої піраміди Стародавнього Єгипту вченим вдалося дістати всього 3 предмети. Ці стародавні артефакти відомі під назвою "Реліквії Діксона" і їх знайшли 1872 року археологи Вейнман Діксон і Джеймс Грант. Досі вчені не знають, що це таке, пише IFLScience.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Двоє археологів виявили 3 артефакти всередині Великої піраміди Гізи, вона ще відома під назвою піраміда Хеопса, коли вивчали вентиляційний канал, який веде з "Камери цариці". Після виявлення артефактів припускали, що ці предмети могли бути інструментами, які використовували будівельники знаменитої гробниці. Але точне призначення стародавніх артефактів залишається загадкою і сьогодні. Археологи висловлюють різні думки і суперечки тривають.

Незважаючи на майже 200 років розкопок і археологічних досліджень у Гізі, з найзнаменитішої піраміди Стародавнього Єгипту вченим вдалося дістати всього 3 предмети
Фото: Wikipedia

Вейнман Діксон зберіг два з виявлених предметів, і вони зараз зберігаються в Британському музеї в Лондоні. Артефакти являють собою невелику кам'яну кульку і мідний предмет з гачком у формі хвоста голуба. Передбачається, що ці предмети є інструментами, які використовували будівельники піраміди, але також це можуть бути предмети, що мають релігійне значення. Деякі вчені вважають, що їх помістили в піраміду, щоб душа фараона Хеопса могла покинути похоронну камеру і відправиться в загробне життя.

Вейнман Діксон зберіг два з виявлених предметів, і вони зараз зберігаються в Британському музеї в Лондоні. Артефакти являють собою невелику кам'яну кульку і мідний предмет із гачком у формі хвоста голуба
Фото: Wikipedia

Джеймс Грант відвіз із собою третій предмет, що являє собою 13-сантиметровий шматок кедрового дерева, який колись був частиною більшого дерев'яного об'єкта всередині піраміди. У 1940-х роках дочка Гранта передала цей предмет Абердинському університету, але він відразу ж зник.

Лише 2019 року вчені виявили цей предмет у коробці для сигар в азіатській колекції університету. Тоді ж єгиптологи змогли вивчити цей стародавній артефакт. Радіовуглецевий аналіз показав, що вперше його створили в період між 3341 і 3094 роками до нашої ери, тобто більш ніж за 500 років до будівництва піраміди Хеопса.

Лише 2019 року вчені виявили цей предмет у коробці для сигар в азіатській колекції університету
Фото: CNN

Незважаючи на це, вчені досі не можуть з упевненістю сказати, що це за предмет. Деякі дослідники вважають, що він міг бути частиною вимірювальної лінійки, яку використовували будівельники піраміди.

Якби вчені отримали доступ до більшого предмета, з якого стався цей фрагмент, можна було б сказати точніше про його призначення. Але цей великий предмет застряг у недоступній порожнині всередині піраміди і востаннє його бачили за допомогою роботизованої камери в 1993 році.

Як уже писав Фокус, археологи розкрили секрет 40 000-річних артефактів. Дослідники зробили правдоподібне припущення про те, чому саме стародавні люди винайшли голки з вушками. Вчені вважають, що нові швейні інструменти виникли через потребу в багатошаровому одязі, зокрема й нижній білизні.

Нагадуємо, що стародавнє місто Гераклея Сінтіка, засноване Філіпом II Македонським на території сучасної Болгарії, виявили тільки 2002 року, тож воно продовжує дивувати археологів знахідками. Досліджуючи стародавню каналізацію, вчені виявили статую божества, датовану V століттям н. е., як уже писав Фокус.

Джерело матеріала
loader
loader