Загрожує не лише штраф: що буде в разі непоновлення даних до 16 липня
Загрожує не лише штраф: що буде в разі непоновлення даних до 16 липня

Загрожує не лише штраф: що буде в разі непоновлення даних до 16 липня

Правоохоронці можуть здійснити адміністративне затримання громадянина, який перебуває в розшуку. В разі неможливості цього ТЦК надсилає вимогу особі через пошту щодо виконання обовʼязку, розповіла адвокатка Марина Бекало.

Військовозобовʼязані громадяни повинні оновити свої військово-облікові дані до 16 липня. Тим, хто цього не зробить, загрожує покарання. Детальніше про це розповіла адвокатка Марина Бекало.

Покарання за непоновлення даних

Бекало зауважила, що громадянам загрожує:

  • штраф у розмірі від 17 тисяч до 25500 гривень за порушення правил військового обліку, згідно зі ст. 210 КУпАП;
  • штраф від 17 тисяч до 25500 гривень за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку й мобілізацію (в особливий період), згідно зі ст. 210-1 КУпАП.

Так, за непоновлення даних після 16 липня варто очікувати штраф та повістку на оновлення даних.

"Якщо оновити дані, то після 16.07.24. штрафу не буде, але я прогнозую що будуть повістки на проходження ВЛК", — зауважила вона.

Можливий арешт банківських рахунків, транспортних засобів та цінних паперів, якщо буде винесена Постанова про притягнення до адмінвідповідальності за ст. 210 та/або 210-1 КУпАП і передана до виконавчої служби.

Якщо сума, яка підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної зарплатні (160 тисяч гривень), то звернення стягується не здійснюється на єдине житло та земельну ділянку. Проте стягнення на таке майно можливе, якщо борг перевищує 160 тисяч гривень, та якщо це не єдине житло боржника.

Крім цього, адвокатка розповіла, що поліція може здійснити адміністративне затримання, якщо в електронних базах МВС буде інформація щодо розшуку людини з метою доставлення до військкомату.

Якщо правоохоронці не можуть затримати громадянина, то надсилають ТЦК письмове обґрунтування цього, після чого військкомати можуть здійснити заходи вплину на порушника. Зокрема, протягом пʼяти днів з дня отримання такої відповіді від поліції керівник ТЦК надсилає громадянину рекомендованим листом через пошту вимогу щодо виконання обовʼязку. Вимога вважається врученою:

  • коли чоловік особисто отримав її за місцем проживання чи реєстрації;
  • коли оператор поштового звʼязку поставив відмітки про відмову отримати лист або неможливість його вручення за адресою.

Якщо протягом десяти днів особа не виконала вимогу зʼявитися до ТЦК, то військком може звернутися до суду з позовом про тимчасове обмеження громадянина в праві керувати транспортом під час мобілізації до виконання чи відкликання такої вимоги ТЦК.

Нагадаємо, адвокатка Катерина Аніщенко повідомила, що військовозобовʼязаних чоловіків штрафуватимуть з 17 липня за непоновлення даних. Зокрема, громадяни отримуватимуть повістки за адресою місця реєстрації.

Раніше у Мін'юсті розповіли, що військовозобовʼязані громадяни можуть дізнатися про штраф ТЦК та СП. Це можна зробити за допомогою чотирьох кроків на порталі "Автоматизованої системи виконавчого провадження".

Теги за темою
поліція штраф
Джерело матеріала
loader
loader