Як поливати город у спеку: правила для різних овочів
Як поливати город у спеку: правила для різних овочів

Як поливати город у спеку: правила для різних овочів

Літня спека може бути справжнім випробуванням для вашого городу. Високі температури і відсутність опадів можуть швидко перетворити пишний зелений сад у посушливу пустелю.

Однак якщо правильно поливати рослини, то можна зберегти їх в гарному стані. Про те, як забезпечити достатній рівень вологості різним культурам та не спричинити застою води, розповів ТСН.

Томати

Після висадки розсади у відкритий ґрунт томати потрібно поливати доволі рясно, однак поступово кількість поливів варто зменшувати, щоб уникнути надмірного росту зеленої маси. Водночас під час утворення плодів помідорам потрібна висока вологість, а під час дозрівання плодів – помірна.

Глибина промокання ґрунту в період від посадки до утворення помідорів, повинна становити 20-25 см, а в період визрівання врожаю – 25-30 см. Оптимальний режим поливання у посушливий час становить 2 рази на тиждень по 10 літрів води на 1 квадратний метр.

Як поливати город у спеку: правила для різних овочів

Огірки

Оскільки огірки на 90% складаються з води, вони є дуже вимогливими до вологості ґрунту. Їх потрібно поливати рясно, але не можна допустити застою води.

Якщо у вашому регіоні посушлива та спекотна погода, то поливати культури можна щодня або через день з розрахунку 5-7 літрів на метр квадратний.

Капуста

Білокачанна капуста, так само як і огірок, дуже вимоглива до поливів. Вносити воду потрібно ввечері або вранці в викопані лунки навколо рослин.

Найбільш інтенсивне поливання потрібно здійснювати під час активного формування листя та качанів. В цей період під одну рослину виливають приблизно 10 л води. А під час спеки та посухи – до 40-50 літрів.

Баклажани

Баклажани потребують багато вологи, але погано розвиваються в холодному та вогкому ґрунті. Тому якщо погода сира та похмура, то краще взагалі не поливати культуру, але варто стежити, щоб ґрунт був помірно вологим.

У період зав’язування плодів і подальшого їх визрівання посуха може призвести до опадання квіток та плодів, тому рослини потрібно багато поливати.

Ідеальним для баклажанів є крапельне зрошення. Вносити потрібно від 15 до 30 літрів води на метр квадратний, щоб забезпечити промокання ґрунту на 25-30 см.

Цибуля

Порівняно з огірками, помідорами тощо, цибуля не потребує великої кількості вологи. Як правило, потрібно вносити достатню кількість води в перші 14-18 днів після посіву і протягом 14-18 днів після появи сходів. Також рясно поливати варто під час формування листя і цибулин, але пам’ятайте, що застій води буде затримувати визрівання врожаю.

Протягом травня й червня цибулю потрібно поливати раз в тиждень. При цьому вносять 5-10 літрів води на квадратний метр. В першу половину липня полив здійснюють раз на 2 тижні, а в другій половині місяця, коди дозрівають цибулини, можна зовсім припинити зволоження ґрунту.

Як поливати город у спеку: правила для різних овочів

Морква та буряк

На початку росту моркву та буряк поливають раз на 2 тижні. В період формування коренеплодів – раз на тиждень, а під час спеки та посухи зволожувати ґрунт варто 2-3 рази на тиждень. Щоразу на метр квадратний вносять від 15 до 30 літрів води так, щоб глибина промокання ґрунту становила щонайменше 30 см.

Редис

Редис потрібно поливати регулярно кожні 2-3 дні, інакше врожай буде гірким та жорстким. Але в літню спеку потрібно зволожувати землю кожен день. Виливати потрібно від 10 до 15 літрів води на квадратний метр, а глибина намокання ґрунту має становити не менше 20 см.

Кабачки та гарбуз

Кабачки та гарбузи, як правило, не потребують частого поливу. Достатньо зволожувати ґрунт, виливаючи по 2 відра під кущ, 1-2 рази на місяць. Однак під час сильної спеки можна поливати кожні 3 дні.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, які рідкісні овочі можна виростити вдома на городі.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader