Як обирають, на якій посаді служитиме людина під час мобілізації: роз'яснення
Як обирають, на якій посаді служитиме людина під час мобілізації: роз'яснення

Як обирають, на якій посаді служитиме людина під час мобілізації: роз'яснення

Під час мобілізації в Україні військовозобов'язаний, у якого вже є військово-облікова спеціальність, найімовірніше, служитиме за нею, хоча не виключається й варіант перекваліфікації. Якщо ж попередньої підготовки немає, військове керівництво обере посаду для мобілізованого виходячи з потреб, після обов'язкового навчання.

"Коли є потреба призначення військовослужбовців на посади за новою спеціальністю, цьому обов'язково має передувати відповідна підготовка", – сказав "УП. Життя" адвокат, кандидат юридичних наук та офіцер юстиції ЗСУ Євген Філіпець.

Він вказав, що в умовах війни особу можуть перекваліфікувати, що передбачено т.зв. штатами воєнного часу.

Якщо людина до мобілізації армійського й бойового досвіду не мала, служити вона може лише після базової військової підготовки. Вона має тривати не менше 30 днів (верхню межу законодавства не визначає). За план підготовки відповідає Генеральний штаб Збройних сил України.

"Я зіштовхувався з випадком, коли мобілізований весь час проходження базової військової підготовки хворів. Фактично, він весь курс пропустив, але його відправили до військової частини для "застосування отриманих навичок". Тоді варто звертатися до статті 59 Статуту внутрішньої служби ЗСУ, в якій йдеться, що командир не може допускати до участі у бойових діях людину, яка не пройшла підготовку", – додав Філіпець.

Якщо досвіду немає, але вас одразу відправляють на службу, юрист порадив звернутися до командира військової частини з рапортом про те, що ви не служили у ЗСУ, не маєте бойового досвіду й підпадаєте під категорію осіб, які мають пройти базову військову підготовку.

Тоді вас без виключення зі списків особового складу частини мають відправити до навчального центру.

Якщо рапорт нічого не змінив, слід звернутися на гарячу лінію Міністерства оборони (0-800-500-410; 0-800-500-442 або 044-454-44-99) чи до адвоката.

Як раніше повідомляв OBOZ.UA:

– До 16 липня всі військовозобов'язані громадяни України мають оновити свої військово-облікові дані. Якщо цього не зробити, ТЦК та СП зможуть надіслати повістку поштою на адресу останнього відомого місця реєстрації.

– Із 1 до 7 липня інформацію про себе актуалізували понад півмільйона військовозобов'язаних українців. Усього кількість оновлень перевищила 3,2 мільйона.

– Якщо не оновити військово-облікові дані до визначеного законодавством терміну, загрожує адміністративна відповідальність.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader