Лондон надасть Києву десяток додаткових САУ AS90: що це означає
Лондон надасть Києву десяток додаткових САУ AS90: що це означає

Лондон надасть Києву десяток додаткових САУ AS90: що це означає

За даними аналітиків Defense Express, передача артилерійських установок AS90 свідчить про те, що британська армія залишиться з мінімумом 155-мм артилерії поки чекає на німецькі САУ.

Велика Британія оголосила про новий пакет військової допомоги Україні, який включає важливі види озброєння. Портал Defense Express проаналізував, яке озброєння цього разу надасть Лондон.

Відомо, що Київ отримає 10 самохідних артилерійських установок (САУ) AS90, 32 нові стволи до них, а також інші критичні запчастини.

Аналітики зазначили, що уряд Великої Британії ще у січні 2023 року анонсував передачу близько 30 таких САУ. У липні того ж року повідомлялося про завершення навчання другої групи українських артилеристів, після чого у Лондоні не було додаткових повідомлень про передачу САУ.

Defense Express припускає, що, ймовірно, йдеться про додаткові AS90, а не ті, що були анонсовані на початку минулого року. Це також підтверджується тим, що на початку травня 2024 року британські військові провели останні стрільби з AS90, що означало списання цих артилерійських установок. За неофіційною інформацією, залишилося ще близько 30 одиниць AS90.

Велика Британія замінює AS90 на німецькі САУ RCH 155, які також замовлені для України. Тимчасово британська армія використовуватиме шведські САУ Archer, замовлені у кількості всього 14 одиниць. RCH 155 почнуть надходити ближче до 2030 року.

Отже, передача AS90 свідчить про те, що британська армія залишиться з мінімумом 155-мм артилерії.

Крім того, у пакет допомоги, який був оголошений урядом Британії увійшло:

  • 50 малих катерів;
  • 40 машин розмінування;
  • 61 бульдозер;
  • 250 тис. боєприпасів 50-го калібру;
  • 90 протитанкових ракет Brimstone;

Нагадаємо, 7 липня з візитом в Одесі був новий міністр оборони Великої Британії Джон Гілі. Він пообіцяв посилити підтримки України і запевнив, що зміна уряду в Британії не вплине на єдину позицію щодо підтримки Києва.

28 червня про виділення 24-го пакета військової допомоги Києву на суму 159 млн євро оголосило Гельсінкі. Конкретний вміст наданої підтримки Фінляндія з огляду на гарантії безпечної доставки не надала.

Джерело матеріала
loader
loader