Найбільше джерело прісної води на Землі під загрозою: незабаром вода в ньому закипить
Найбільше джерело прісної води на Землі під загрозою: незабаром вода в ньому закипить

Найбільше джерело прісної води на Землі під загрозою: незабаром вода в ньому закипить

Дослідники виявили, що до кінця століття ґрунтові води планети можуть стати надто гарячими для пиття — у небезпеці опиняться мільйони людей.

Кліматична криза чорною хмарою нависла над планетою — унаслідок цього світ уже зіткнувся з неймовірними хвилями спеки, посухи та лісових пожеж, а урагани в Атлантиці, ймовірно, досягли свого піка. Але це, схоже, тільки "квіточки", вчені підозрюють, що під загрозою перебуває найбільше джерело прісної води на Землі, пише IFLScience.

Результати нового дослідження припускають, що вже до 2100 року понад 75 мільйонів людей, ймовірно, житимуть у регіонах, де ґрунтові води стануть занадто гарячими для пиття. Прогнози вчених свідчать про те, що до кінця століття температура ґрунтових вод підніметься на 3,5°C — температура перевищить найвищий поріг, встановлений для питної води в будь-якій точці світу.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Зазначимо, що ґрунтові води є найбільшим незамерзлим джерелом питної води на Землі, а тому мають вирішальне значення для життя на планеті. Однак сьогодні вченим надто мало відомо про те, як ґрунтові води реагують на зміну клімату. Утім, єдине, що нам відомо певно — у міру того, як планета закипатиме, ґрунтові води діятимуть як радіатор, поглинаючи надлишкове тепло, спричинене глобальним потеплінням планети.

У новому дослідженні команда з Технологічного інституту Карлсруе зосередилася на тому, щоб зрозуміти, як у майбутньому можуть постраждати земні ґрунтові води. Вчені використовували моделювання, щоб спрогнозувати зміни глобальної температури ґрунтових вод до кінця століття. Модель учених була заснована на прогнозах, що спираються на два кліматичні сценарії:

  • SSP 2-4,5, де температура ґрунтових вод досягне 2,1°C;
  • SSP 5-8,5, де температура ґрунтових вод досягне 3,5°C.

Фінальний результат сценарію залежить від майбутніх концентрацій парникових газів і соціально-економічного розвитку світу. Результати свідчать про те, що деякі країни відчують цей сплеск значно гостріше за інші. За словами авторки дослідження Сюзанни Бенц, найбільші темпи потепління ґрунтових вод на планеті варто очікувати в місцях із неглибоким рівнем ґрунтових вод, а також регіонах із сильним потеплінням атмосфери.

У результаті для мільйонів людей ґрунтові води просто стануть занадто гарячими, щоб використовувати їх як джерело питної води. За словами Бенц, сьогодні близько 30 мільйонів людей вже проживають у регіонах, де ґрунтові води тепліші за передбачений максимум. Це означає, що пити там воду без очищення може бути небезпечно Питна вода також нагрівається у водопровідних трубах внаслідок тепла в землі. Залежно від сценарію до 2100 року можуть постраждати до кількох сотень мільйонів людей. Фактично, дослідження показують, що в найближчі 76 років від 77 до 188 мільйонів людей можуть постраждати відповідно до SSP 2-4,5 і від 59 до 588 мільйонів у рамках SSP 5-8,5.

Гарячі ґрунтові води небезпечні тим, що температура впливає на низку біогеохімічних процесів, які, своєю чергою, впливають на якість води. Наприклад, у деяких випадках нагрівання ґрунтових вод може призвести до збільшення таких шкідливих речовин як марганець або миш'як. Ці вищі концентрації можуть негативно вплинути на здоров'я людини, особливо коли ґрунтові води використовуються як питна вода.

Раніше Фокус писав про те, що запаси води на Землі вичерпаються до 2050 року: хто першим відчує брак ресурсів.

Теги за темою
дослідження вчені Земля вода
Джерело матеріала