У Барселоні протестувальники вийшли на вулиці з вимогою обмежити наплив туристів
У Барселоні протестувальники вийшли на вулиці з вимогою обмежити наплив туристів

У Барселоні протестувальники вийшли на вулиці з вимогою обмежити наплив туристів

Понад 150 організацій та громадських рухів вийшли на вулиці Барселони з вимогою запровадити жорсткіші заходи для боротьби з надмірним туризмом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє El Pais.

Згідно з даними місцевої влади, в акції взяли участь близько 2800 людей.

Натомість організатори заявляють про набагато більшу кількість протестувальників — близько 20 тисяч. Під час ходи головними вулицями Барселони протестувальники вигукували «туристи, повертайтесь додому» та символічно блокували тераси готелів та ресторанів.

У певні моменти між протестувальниками та туристами, які фотографували акцію чи просто відпочивали на терасах ресторанів, виникали напруга та словесні перепалки. Зокрема, коли протестувальники бризкали в туристів з водяних пістолетів.

Журналісти зауважують, що це перша акція такого масштабу в столиці Каталонії. До цього схожі акції протесту відбулися на Канарських островах та Майорці.

Зазначається, що Барселона є найбільш відвідуваним містом Іспанії. Щороку його відвідують у середньому 32 мільйони людей, багато з них прибувають до міста на круїзних лайнерах.

Організатори акції протесту пояснили, що мешканці Барселони страждають від наслідків надмірного туризму, зокрема, збільшення вартості життя, орендної плати, тиску на комунальні служби та втрати місцевої ідентичності.

Вони закликали зменшити кількість рейсів на місцевому летовищі, закрити круїзні термінали та заборонити розміщення туристів, включно з готелями.

"Ми хочемо, щоб економічна модель міста віддавала пріоритет іншим, набагато справедливішим економікам. І для цього ми вважаємо, що нам потрібно зменшити туризм", - заявив речник Асоціації сусідів Готичного кварталу та активіст проти надмірного туризму Марті Кузо.

Наразі туризм забезпечує 14% ВВП Барселони та дає понад 150 тисяч робочих місць.

Як повідомляв Укрінформ, у травні в Іспанії мешканці Балеарських островів протестували проти масового напливу туристів.

Фото: Toni Albir (EFE)

Теги за темою
Протест Барселона
Джерело матеріала
loader
loader