Українці почали масово продавати свої квартири: названо причини
Українці почали масово продавати свої квартири: названо причини

Українці почали масово продавати свої квартири: названо причини

Український ринок житла зазнає значних змін. У першому півріччі 2024 року кількість оголошень про продаж житлової нерухомості зросла на 25% порівняно з аналогічним періодом минулого року, досягнувши майже 270,5 тисяч пропозицій.

Однак, як повідомляє Телеграф, посилаючись на коментарі експертів OLX Нерухомість, це зростання не свідчить про пожвавлення ринку, а скоріше масовий розпродаж квартир українцями.

Оксана Остапчук, керівник сектору розвитку продажів OLX Нерухомість зазначає, що попит на житло залишається низьким. Середня кількість відгуків на одне оголошення зменшилася на 9,5%, і зараз на кожну пропозицію відгукуються в середньому лише два потенційні покупці. Це призводить до того, що багато оголошень залишаються активними протягом кількох місяців.

Експерти виділяють кілька причин масового продажу квартир. По-перше, це еміграція, адже багато українців, які виїхали за кордон і знайшли роботу, вирішують продати своє житло в Україні, щоб мати стартовий капітал для придбання нерухомості в ЄС.

Нерухомість
Нерухомість

По-друге, невпевненість у безпеці. Через продовження військових дій та ракетних обстрілів навіть у тилових регіонах деякі власники вирішують продати своє житло та перейти на оренду або планують придбати нове житло після війни.

Крім того, власники житла змінюють свої інвестиційні стратегії. Якщо раніше вони купували квартири для здачі в оренду, то тепер намагаються позбавитися надмірної нерухомості через зменшення попиту на оренду в багатьох містах, особливо на Лівобережжі України.

Також змінилися пріоритети покупців. Так, 73% шукають дешевше житло та віддають перевагу квартирам на нижчих поверхах. Важливим чинником є ​​віддаленість від стратегічних об'єктів.

Популярністю користується житло, поблизу якого розташовані станції метро чи зупинки громадського транспорту. Також 55% покупців цікавляться новобудовами (після 2011 року) та лише 11,6% готові розглядати житло радянської забудови.

Аренда жилья в Украине
Аренда жилья в Украине

Незважаючи на зростання попиту на нерухомість, кількість виставлених на продаж об'єктів значно перевищує кількість потенційних покупців. Це створює ситуацію, коли продати квартиру стає дедалі складніше, особливо якщо вона не відповідає новим пріоритетам покупців.

Експерти зазначають, що ця тенденція може призвести до поступового зниження цін на нерухомість в Україні, особливо у регіонах, де спостерігається відтік населення або ближчий до зони бойових дій.

Нагадаємо, раніше українцям показали ціни на квартири у Києві станом на початок літа 2024 року.

Джерело матеріала
loader
loader