У ПФУ терміново звернулися до українців щодо стажу: ці місяці не будуть враховані зовсім
У ПФУ терміново звернулися до українців щодо стажу: ці місяці не будуть враховані зовсім

У ПФУ терміново звернулися до українців щодо стажу: ці місяці не будуть враховані зовсім

В Україні розмір пенсії залежить від кількості страхового стажу, зокрема, але багато хто плутає його із загальним трудовим стажем. У ПФУ пояснили, у чому різниця та вказали на важливі моменти.

Представник Пенсійного фонду Людмила Гребенникова зазначила, що саме поняття "страховий стаж" запровадили ще 2004 року після того, як запрацював закон "Про обов'язкове загальнодержавне пенсійне страхування".

ПФУ. Фото: скрін youtube
ПФУ. Фото: скрін youtube

У ньому йдеться про те, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісячно сплачено страхові внески у сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок. Він обчислюється у місяцях.

"Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повня за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків сум страхових внесків, сплачених виходячи з мінімальної заробітної плати, не менше ніж мінімальний страховий внесок", – пояснила Гребенникова.

У протилежному випадку місяць зараховується до страхового стажу, згідно з вкладами. Якщо їх зовсім не оплачували, то місяць теж не буде враховано відповідно.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Також вона додала, що всі періоди трудової діяльності, які є у стажі роботи для призначення пенсії, зараховуються до страхового стажу згідно із законом. Крім того, після 2004 року всі ці періоди будуть зараховані до стажу лише при сплаті єдиного соціального внеску не менше мінімального.

"І тому після першого січня 2004 року можуть бути випадки, коли особа працювала, але не сплачувала внески і тоді ці періоди роботи не будуть враховані до страхового стажу", – заявила вона.

Раніше ми повідомляли, що треба знати пенсіонерам, щоб не втратити частину виплати: ПФУ попередив кожного.

Також стало відомо про пенсії, субсидії та пільги: чи виникнуть затримки із виплатами в умовах дефіциту бюджету .

Джерело матеріала
loader
loader