Водіїв в Україні почнуть примусово доставляти до ТЦК
Водіїв в Україні почнуть примусово доставляти до ТЦК

Водіїв в Україні почнуть примусово доставляти до ТЦК

В Україні з 16 липня 2024 року набувають чинності нові положення закону про мобілізацію та військовий облік, які значно вплинуть на права та обов'язки військовозобов'язаних громадян, особливо водіїв.

Як повідомляє "Хвиля", за новими правилами всі чоловіки від 18 до 60 років зобов'язані оновити свої військово-облікові дані в територіальних центрах комплектування (ТЦК) до 16 липня.

Це можна зробити особисто через додаток "Резерв+" або в центрах надання адміністративних послуг (ЦНАПах).

Ті, хто не виконає цієї вимоги, ризикують отримати статус тих, хто ухиляється від мобілізації. Як наслідок, такі особи можуть тимчасово обмежити певні права, включаючи право керування транспортними засобами. Водночас раніше водіям відповіли, чи можуть ТЦК забрати права у військовозобов'язаних.

Згідно зі змінами до законодавства, поліція отримає розширені повноваження, зокрема, право примусово доставляти до ТЦК водіїв, які перебувають у розшуку через невиконання вимог військового обліку. На практиці це означає, що правоохоронці будуть вправі зупиняти автомобілі та перевіряти наявність військового квитка у водіїв.

Крім того, закон передбачає військово-транспортний обов'язок, згідно з яким за потреби транспортні засоби можуть бути вилучені для потреб Збройних Сил України.

Джерело матеріала
loader