Зірка, після того як зникла на 840 років, знову заявила про себе: виявлено унікальне явище
Зірка, після того як зникла на 840 років, знову заявила про себе: виявлено унікальне явище

Зірка, після того як зникла на 840 років, знову заявила про себе: виявлено унікальне явище

Уперше загадковий об'єкт з'явився в небі 1181 року, а потім його місце розташування залишилося загадкою до 2021 року. Тепер з'ясувалося, що сталося.

1181 року в небі з'явилася нова зірка в сузір'ї Кассіопеї. Протягом 180 днів вона була дуже яскравою, а потім зникла і знову її виявили лише 3 роки тому. Учені ще тоді з'ясували, що це була не просто зірка, а вибух наднової. Але автори нового дослідження, опублікованого в The Astrophysical Journal, з'ясували, що це було щось абсолютно унікальне, пише IFLScience.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Про те, що в небі виникла нова зірка 1181 року, відомо завдяки японській історичній хроніці "Адзума Кагамі", де описуються різні події, що відбуваються в Японії наприкінці 12 століття. В історичних хроніках Китаю та Кореї за той самий період також є згадки про нову зірку. Вона залишалася яскравою протягом 180 днів, поки поступово не зникла з поля зору.

У 2021 році астрономи побачили цю "зірку" і з'ясували, що насправді 840 років тому стародавні хроністи спостерігали вибух наднової. При цьому на піку яскравості вона була видима неозброєним оком і сяяла так само, як і Сатурн. Унаслідок вибуху утворився залишок наднової, який отримав назву SN 1181.

Але нове дослідження показало, що це був вибух наднової типу 1ax. Такі вибухи виникають під час зіткнення двох зірок білих карликів. Такі зірки являють собою ядро померлої зірки, схожої на Сонце. Зіткнення повинно було знищити обидва білих карлика, але замість цього з'явився новий своєрідний білий карлик, який дуже швидко обертається навколо своєї осі.

Під час дослідження залишку наднової SNR 1181 астрономи виявили два потоки зоряного вітру навколо внутрішнього об'єкта: старий, що виник після вибуху, і пізніший. Науковці очікували, що білий карлик, який з'явився внаслідок вибуху наднової типу 1ax, випустить зоряний вітер, але вчені не змогли визначити джерело нещодавнього вітру.

Нове дослідження показало, що це був вибух наднової типу 1ax. Такі вибухи виникають під час зіткнення двох зірок білих карликів
Фото: ESO

Моделювання показало, що за останні 20 або 30 років зоряний вітер білого карлика знову посилився. Можливо, це пов'язано з тим, що матерія, яка падає на мертву зірку, підвищує її температуру і щільність вище тієї межі, коли на її поверхні запускається термоядерний синтез.

За словами астрономів, якби зоряний вітер почав дути відразу після утворення SNR 1181, то не можна було б відтворити спостережуваний розмір внутрішньої ударної області. Але вони розглядали час початку виходу вітру як змінну, тому вдалося точно пояснити всі спостережувані особливості білого карлика всередині SNR 1181 і розкрити загадкові властивості цього високошвидкісного вітру.

Тепер учені проведуть додаткові спостереження за залишком наднової SNR 1181 за допомогою різних телескопів, щоб краще зрозуміти поведінку білого карлика всередині неї і в ідеалі підтвердити те, що передбачає моделювання. А воно говорить про те, що мертва зірка відроджується.

Як уже писав Фокус, нове відкриття змінює розуміння природи чорних дір. Результати моделювання перевернули наявні теорії про акреційні диски чорних дір з ніг на голову.

Також Фокус писав про те, що у Землі крім Місяця є ще 7 супутників, але це зовсім інші об'єкти. Один з них має тільки офіційну назву, але тепер вчені передбачають усім охочим дати йому власне ім'я.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader