Німеччина переглядає відносини з Грузією - посол
Німеччина переглядає відносини з Грузією - посол

Німеччина переглядає відносини з Грузією - посол

Посол Німеччини у Грузії Петер Фішер заявив, що офіційний Берлін переглядає свої відносини з Тбілісі на тлі антизахідного курсу грузинської влади.

Про це він сказав у розмові з представниками ЗМІ, передає Укрінформ з посиланням на Эхо Кавказа.

«Разом зі Сполученими Штатами Америки ми є одним із найбільших донорів з метою розвитку в Грузії. Ми вирішили не брати на себе нових зобов’язань перед Грузією, тому нових фінансових зобов’язань з боку Німеччини перед Грузією немає», - заявив Фішер.

Крім того, дипломат повідомив про те, що раніше Німеччина скасувала різні заходи в Грузії та відмовилася від участі у військових навчаннях. «Збройні сили Німеччини скасували участь у навчаннях Noble Partner («Гідний партнер»). Ми скасували великий правовий форум, який проходив у Тбілісі минулого року і мав відбутися цього літа у Берліні. Розглянемо і подальші дії», - зазначив посол.

Фішер також наголосив, що рішення були ухвалені через відхилення влади Грузії від прозахідного курсу, а точніше - через ухвалені урядом рішення, що суперечать принципам ЄС.

«Посада посла у Грузії – моє сьоме призначення, і я ніколи не бачив такої зміни у зовнішній політиці, як у першій половині цього року. Є багато об'єктивних чинників. Серед них так званий закон про прозорість, несумісний з європейськими стандартами. З цим законом ви не зможете увійти до ЄС… Ми дружимо 30 років і раптом дивно, що ми стали фашистами, терористами, партнери не говорять із такою риторикою. Якщо уряд використовує неприйнятну риторику щодо друзів, то дружба змінюється», - підкреслив посол.

Втім, як зазначає дипломат, це поки що не вплинуло на підтримку Грузії на європейському шляху, проте можливість, що існує на даному етапі, просунутися на цьому шляху незабаром закриється. «Вікно тепер широко відчинене – через напад Росії на Україну. Це привело нас до висновку, що ми маємо швидко розширити простір для миру та демократії, але я також маю сказати, що вікно, можливо, закриється. Воно не буде відкрите вічно. Ми маємо достатньо викликів усередині ЄС, і нам не потрібно імпортувати нові виклики. Не проґавте історичну можливість приєднатися до партії глобального світу, бо саме цим і є Європейський Союз», - заявив посол.

Як повідомляв Укрінформ, посол Євросоюзу у Грузії Павел Герчинський заявив, щолідери країн блоку погодилися призупинити вступ країни до ЄС. Також ЄС заморозив 30 млн євро, виділених на підтримку Сил оборони Грузії, на тлі антизахідного розвороту грузинської влади.

Європейська рада висловила серйозне занепокоєння останніми подіями у Грузії. У підсумковому документі саміту ЄС наголошується, що останні законодавчі ініціативи грузинської влади, зокрема ухвалення закону про прозорість іноземного впливу, а також утиски представників громадянського суспільства, фактично ведуть до зупинки процесу вступу Грузії до ЄС.

5 липня Сполучені Штати вирішили перенести на невизначений термін військові навчання із Грузією Noble Partner через перегляд двосторонніх відносин.

Теги за темою
Німеччина Грузія
Джерело матеріала
loader
loader