Наймоторошніше місце на Землі: вчені спустилися в гігантську вирву в "серці" океану
Наймоторошніше місце на Землі: вчені спустилися в гігантську вирву в "серці" океану

Наймоторошніше місце на Землі: вчені спустилися в гігантську вирву в "серці" океану

У міру занурення було виявлено перехід від середовища, що кишіло життям, до середовища, де покояться останки людей і морських мешканців.

Приблизно за 100 кілометрів від Белізу розташоване географічне диво, водночас дивовижне і жахливе — Велика блакитна діра. Вона являє собою гігантський морський провал, який починав своє життя як печера, але в міру підвищення рівня океану тисячі років тому був затоплений, пише Lad Bible.

Це місце прославив знаменитий у всьому світі дослідник Жак-Ів Кусто, внаслідок чого воно стало популярним місцем серед дайверів. Ймовірно, людські інстинкти вивчити незвідане притягують сюди дайверів, проте гігантська вирва в самому "серці" океану може покарати допитливих.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За останні десятиліття вчені зробили кілька спроб вивчити це місце і виявили у Великій блакитній дірі те, чого не очікували. Під час спуску команда виявила останки двох людей, загиблих у воронці, а також камеру GoPro і пластикові відходи, скинуті туди людьми. Під час занурення команда зв'язалася з місцевою владою і повідомила про виявлення решток, проте було ухвалено рішення залишити їх там, де вони спочили.

Спочатку дайвери побачили Велику Блакитну Діру, що рясніє водними мешканцями, зокрема акулами
Фото: YouTube/Beyond Discovery

Зазначимо, що експедиція проводилася за допомогою підводних дронів, що дало змогу вченим краще вивчити це місце. Найбільш захопливим і страшним виявився перехід від середовища, що рясніє життям, до максимально не доброзичливих умов. На глибині близько 90 метрів галасливе підводне середовище зникло, а на зміну йому прийшла повна відсутність життя.

Наявність сталактитів показала, що Велика блакитна діра колись не перебувала під водою
Фото: YouTube/Beyond Discovery

Річ у тім, що на глибині близько 90 метрів у Великій блакитній дірі міститься шар сірководню, після якого вода стає набагато темнішою і повністю позбавлена життя. Глибше за цю точку дослідники виявили лише людські рештки й мертві оболонки морських мешканців, які померли та занурилися в темні глибини западини далеко від сонячного світла.

На кадрах, які вдалося зняти вченим під час занурення, видно різкий контраст між Великою блакитною дірою над і під шаром водню. Вода над смертоносним шаром кишіла життям, але під ним вчені виявили лише тривожний цвинтар, позбавлений світла і будь-якої активності. По суті, Велика блакитна діра на глибині понад 90 метрів перетворилася на кладовище морських істот, які потрапили в смертоносний шар.

Наявність сталактитів показала, що Велика блакитна діра колись не перебувала під водою
Фото: YouTube/Beyond Discovery

Різниця між цими двома світами, що існували в одному і тому ж місці, була разюча, а на дні діри було ще одне дивовижне відкриття — мул. Це може здатися недостатньо цікавим, але дослідники зазначають, що наявність мулу вказала на важливі історичні події, зокрема дала підказки великих посух і штормів, які обрушилися на світ приблизно за часів краху цивілізації мая.

Раніше Фокус писав про те, що творці батискафа, що вибухнув на шляху до "Титаніка", вирушать у "Портал пекла".

Теги за темою
смерть дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader