Китайська ракетна компанія зазнає четвертої невдачі при запуску
Китайська ракетна компанія зазнає четвертої невдачі при запуску

Китайська ракетна компанія зазнає четвертої невдачі при запуску

Китайська комерційна ракетна компанія iSpace зазнала збою запуску ввечері в середу, що стало новою невдачею для компанії. Чотирьохступінчаста твердотільна ракета Hyperbola-1 стартувала з космодрому Цзюцюань у пустелі Гобі о 19:40 на східний (23:40 UTC) 10 липня. Пізніше державні ЗМІ Xinhua оголосили, що місія завершилася невдачею.

Пізніше пекінський iSpace опублікував реліз, у якому говориться, що четвертий ступінь ракети зазнав аномалії.  У компанії заявили, що конкретні причини збою будуть оголошені якомога швидше після детального розслідування та перевірки. У заяві не розкривається ні назва, ні природа втраченого під час польоту корисного вантажу.

Beijing Interstellar Glory Space Technology Ltd, або iSpace, увійшла в історію у 2019 році як перша приватна китайська компанія, яка вийшла на орбіту за допомогою твердопаливного Hyperbola-1. Однак після цього подвигу  ракета зазнала трьох послідовних невдач.

Компанія відновилася завдяки двом успішним рейсам у 2023 році, але тепер стикається з новою невдачею. Ця втрата може посилити занепокоєння щодо індустрії комерційних запусків Китаю, оскільки це сталося після нещодавнього катастрофічного вибуху статичного вогню Space Pioneer, у результаті якого повністю заправлений паливом перший ступінь ненавмисно був запущений з випробувального стенда в Гуньї, провінція Хенань.

Комерційні площі отримують все більшу підтримку з боку центральних, провінційних і міських урядів Китаю. Очікується, що низка мегасузір’їв зв’язку на низькій орбіті забезпечить можливості для комерційних ракет-носіїв середньої та важкої вантажопідйомності.

iSpace також дивиться не тільки на твердопаливні ракети. У листопаді минулого року він запустив і приземлив тестовий виріб для своєї метано-кисневої ракети Hyperbola-3. Незважаючи на вже переповнене поле претендентів, у китайському секторі комерційного запуску все ще з’являються нові учасники. Схоже, останньою є Dahang Yueqian, або Cosmoleap, заснована в лютому. 

Цього тижня Cosmoleap опублікував концепт-арт запланованої ракети. Мистецтво припускає плани розробити ракету з металоксу з дев’ятьма двигунами, які виконують силовий спуск і будуть спіймані таким чином, очевидно, подібним до того, що планує SpaceX відновити свої прискорювачі Starship Superheavy.

Більш конкретно, китайські фірми, такі як Landspace, планують перші запуски багаторазових метанових ракет уже у 2025 році. Фірма вже провела випробування вертикального зльоту та вертикальної посадки для своєї ракети Zhuque-3 з нержавіючої сталі.

Джерело матеріала
loader
loader