Литва запропонувала Нідерландам розміщувати систему Patriot на регулярній основі
Литва запропонувала Нідерландам розміщувати систему Patriot на регулярній основі

Литва запропонувала Нідерландам розміщувати систему Patriot на регулярній основі

Міністр національної оборони Лаурінас Кащюнас запропонував Нідерландам регулярно розміщувати в балтійській країні систему протиповітряної оборони (ППО) Patriot у рамках навчань.

Як пише "Європейська правда", про це він повідомив у Facebook.

За словами Кащюнаса, розміщення Нідерландами системи Patriot у Литві є "міцним підґрунтям для якнайшвидшого" впровадження ротаційної моделі протиповітряної оборони НАТО в Литві та посилає союзникам сигнал до неї долучитися.

"Тому я запропонував Нідерландам регулярно організовувати подібні навчання в Литві", – зазначив він.

Міністр також повідомив про те, що до 2028 року Чехія розмістить у Литві близько півтори сотні військовослужбовців для місії ППО НАТО.

"Міністр оборони Чехії запевнив, що Чехія продовжить участь у місії повітряної поліції НАТО в країнах Балтії та в передовій бойовій групі НАТО в Литві, відправивши з цією метою 150 військовослужбовців до 2028 року", – повідомив Кащюнас.

Минулого тижня до Литви прибула система Patriot з Нідерландів, яку розгорнули на авіабазі Шяуляй в рамках навчань BALTCON24.

Напередодні Зеленський заявив, що розраховує на швидше постачання озброєння, а саме систем ППО, у тому числі тієї, яку готують Нідерланди.

Зеленський подякував Нідерландам за згоду надати комплекс ППО Patriot, який Нідерланди збирають разом з іншими країнами.

Правда розповідала, як відбувається формування цієї системи із неформальною назвою "пазл-Partiot".

Детальніше читайте у статті Яку ППО отримає Україна та чи закриє небо допомога від США.

Джерело матеріала
loader
loader