Чому не можна плакати 12 липня і навіщо тримати вікна навстіж: прикмети та заборони на Феодора
Чому не можна плакати 12 липня і навіщо тримати вікна навстіж: прикмети та заборони на Феодора

Чому не можна плакати 12 липня і навіщо тримати вікна навстіж: прикмети та заборони на Феодора

Цього дня Православна церква згадує святих мучеників Прокла та Іларія, які постраждали за віру у 2 столітті.

Інші назви свята: "Прокл", "Прокл - великі роси", "Великі роси".

Також 12 липня за новим церковним календарем православні віруючі згадують мучеників Феодора, варяга, та сина його, Іоанна.

Чому не можна плакати 12 липня і навіщо тримати вікна навстіж: прикмети та заборони на Феодора - Фото 1

Цього дня зазвичай випадає велика роса. Селяни закінчували заготовляти сіно та починали збирання висушеного сіна. У деяких місцях починалися жнива.

День навіть називали іноді Прокловими росами, бо роси було справді багато, а наші предки вірили, що вона має цілющу силу. Але вона могла зіпсувати сіно, воно могло просто згнити, тому сіно збирали лляною матерією, яку спершу стелили на траві, а потім віджимали. Роса і дощова вода в цей день, згідно з повір'ями, може позбавити пристріту, псування, очних недуг, зробити обличчя красивим, а розум гострим. Росою потрібно вмитися на світанку, тіло протерти рушником, змоченим у росі чи дощовій воді. Навіть можна обтирати дітей, щоб вони не хворіли, а породіль, щоб пологи пройшли легко. Але для цього треба щоб росу збирали матері дітей і вагітних жінок.

Можна збирати і трави, покриті росою. Вважається, що вони можуть вилікувати від усіх недуг. Якщо в будинку були часті скандали, то, можливо, сім'ю хтось наврочив. Щоб позбутися цього, треба взяти ємність з росою, мачати в неї гілочку звіробою і пройтися по всіх кутках. При цьому треба читати «Отче наш», а залишки роси вилити біля вхідних дверей.

Господиням треба відкрити навстіж двері та вікна, протяг висушить вологу. Потім у кути треба насипати сіль четвергу і так можна вигнати негатив з будинку. Потім треба зробити вологе прибирання та прочитати молитву Проклу.

Чому не можна плакати 12 липня і навіщо тримати вікна навстіж: прикмети та заборони на Феодора - Фото 2

Що не можна робити 12 липня

12 червня, як і будь-якого іншого дня, церква виступає проти лихослів'я, лайки, заздрощів, жадібності, наклепів, пліток, помсти та зневіри.

За народними прикметами у цей день не слід займатися важкою фізичною працею жінкам, робити ремонт, прибирати та шити (якщо це не професія) – вважається, що так можна викликати хвороби. Також жінкам у цей день не можна плакати, бо весь рік ходитимуть у сльозах.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.

Джерело матеріала
loader
loader