В Україні стрімко знижуються ціни на популярний літній овоч: з початку сезону впали в 6 разів
В Україні стрімко знижуються ціни на популярний літній овоч: з початку сезону впали в 6 разів

В Україні стрімко знижуються ціни на популярний літній овоч: з початку сезону впали в 6 разів

В Україні стрімко дешевшає картопля нового врожаю. Гуртові ціни у виробників вже досягли 11-16 грн/кг. Супермаркети продають молоду картоплю в середньому по 16,9 грн/кг. Це майже вшестеро дешевше, ніж було на початку сезону – перша картопля врожаю 2024 року продавалася в середньому по 100 грн/кг.

"Передусім, тиск на ціни чинить досить велику пропозицію, у той час як темпи збуту картоплі досить невисокі. В результаті, виробники знижують ціни, щоб таким чином активізувати збут. Однак, як зізнаються аграрії, навіть такі заходи не дають очікуваного ефекту", – повідомили аналітики EastFruit.

За їхніми підрахунками, закупівельні ціни на молоду картоплю лише за тиждень упали на 26%. Експерти зазначають, що через сезонну специфіку пропозиція картоплі на ринку зростає буквально щодня.

Вартість картоплі в Україні вже в середньому на 11% нижча, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому виробники не виключають, що тенденція зниження ціни в цьому сегменті може зберегтися й надалі – зі збільшенням пропозиції.

Ціни на картоплю: скільки коштує в супермаркетах

Як свідчать результати моніторингу, проведеного OBOZ.UA, станом на 12 липня молода картопля у великих супермаркетах продається в середньому по 16,9 грн/кг, хоча деякі торгові мережі тримають ціни на рівні 20-25 грн.

Місяць тому середня ціна становила 28,8 грн/кг. Тепер основні продуктові мережі встановили такі розцінки:

  • "Фора" – 18,9 грн/кг;
Скільки коштує молода картопля
  • "АТБ" – 15,89 грн/кг;
Ціни на картоплю падають
  • "Новус" – 16,49 грн/кг;
Вартість картоплі нового врожаю знизилася
  • "Варус" – 16,5 грн/кг;
Картопля подешевшала на чверть за тиждень
  • "Метро" – 16,95 грн/кг.
Скільки коштує картопля врожаю-2024

Як повідомляв OBOZ.UA, відключення електроенергії можуть вдарити за цінами на ягоди та фрукти від українських виробників не лише цього року, а й наступних. Щоб вирішити цю проблему, садовим кооперативам потрібно буде купити генератори.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader