Працювали у тандемі: СБУ затримала диверсантів ФСБ, які підпалювали релейні шафи на об’єктах "Укрзалізниці". Фото
Працювали у тандемі: СБУ затримала диверсантів ФСБ, які підпалювали релейні шафи на об’єктах "Укрзалізниці". Фото

Працювали у тандемі: СБУ затримала диверсантів ФСБ, які підпалювали релейні шафи на об’єктах "Укрзалізниці". Фото

Співробітники Служби безпеки України затримали трьох диверсантівФСБ РФ у Харківській та Рівненській областях. Зловмисники підпалювали релейні шафи на залізничних коліях у цих регіонах.

Один зрадник виявився одеситом, що раніше відбував покарання за грабіж та замах на умисне вбивство, двоє інших – безробітні жителі Рівного. Подробиці повідомили у Telegram-каналі СБУ.

"Служба безпеки затримала трьох диверсантів ФСБ у результаті спецоперацій у Харківській та Рівненській областях. Зловмисники підпалювали релейні шафи на залізничних коліях обох регіонів. У такий спосіб РФ сподівалася заблокувати рух ешелонів з важким озброєнням та боєприпасами ЗСУ у напрямку фронту", – зазначено у повідомленні.

Для підпалів зловмисники використовували легкозаймисті суміші, виготовлені за наданими російською спецслужбою інструкціями.

Один з ворожих диверсантів виявився рецидивістом з Одеси, який раніше відбував покарання за грабіж та замах на умисне вбивство. Його співробітники ФСБ завербували дистанційно і відправили на Харківщину. Затримали зловмисника на гарячому: у Харкові він намагався знищити релейну шафу залізничного світлофора на одному з ключових перегонів у регіоні.

Працювали у тандемі: СБУ затримала диверсантів ФСБ, які підпалювали релейні шафи на об’єктах "Укрзалізниці". Фото

Двоє інших диверсантів ворожої спецслужби – безробітні жителі міста Рівне. У ФСБ майбутніх "кадрів" помітили  через активність у російських Telegram-каналах з пошуку швидкого заробітку.

"Зловмисники працювали у "тандемі". Один з них підпалив релейну шафу, яка контролювала роботу семафорів на одній з головних залізничних ліній західного регіону України. Інший фігурант – фільмував диверсію на камеру власного телефону, щоб потім надіслати це для "звіту" ФСБ", – розповіли у СБУ.

Завдання від російських кураторів обидва отримували через анонімні чати у месенджерах, через них же зловмисники звітували про виконання диверсій. За виконання завдань окупанти обіцяли зрадникам грошову винагороду.

У фігурантів СБУ провела обшуки, у ході яких було вилучено мобільні телефони з доказами злочинних дій..

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (диверсія, вчинена в умовах воєнного стану).Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення.

Спецоперації проводили співробітники СБУ в Харківській та Рівненській областях за процесуального керівництва обласних прокуратур.

Нагадаємо, раніше СБУ затримала агента ФСБ на Буковині, який шпигував під "прикриттям" кур’єрської доставки. Ворожий поплічник готував координати для вогневого ураження ключових транспортних шляхів.

Також повідомлялося, що співробітники Служби в Одесі затримали капітана вантажного судна, який допомагав окупантам вивозити з Криму українське зерно.

Йдеться про корабель USKO MFU під прапором Камеруну, який в 2023 році зайшов і вийшов із закритого Україною порту в Севастополі (тимчасово окупований Крим). Там його завантажили понад 3000 тоннами агропродукції, призначеної для турецької компанії.

Щоб замаскувати злочинну діяльність капітан періодично вимикав GPS-трекер судна і вносив недостовірні відомості до журналу маршрутів і стоянок плавзасобу. Фігурантом є громадянин Азербайджану, до складу екіпажу входило ще 12 іноземців.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader