На яку дату перенесли Успіння праведної Анни: що це за свято
На яку дату перенесли Успіння праведної Анни: що це за свято

На яку дату перенесли Успіння праведної Анни: що це за свято

Після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар дати церковних свят змістилися на 13 днів. День Успіння праведної Анни тепер відзначається 25 липня.

День присвячений святій Анні, матері Діви Марії, що вважається покровителькою матерів та жінок. Про традиції та вірування цього дня – читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Успіння святої Анни

До переходу на новоюліанський календар, віряни вшановували Успіння праведної Анни 7 серпня. З 1 вересня 2023 року дата змінилася. Відтепер свято припадає на 25 липня.

Праведна Анна була матір’ю Діви Марії. Вона була дружиною Іоакима та переїхала з ним до Назарета Галілейського. До самої старості Анна не могла завагітніти, а у євреїв безпліддя вважалося тяжким прокляттям. За легендою, Анна якось проходила під лавровим деревом та помітила на ньому гніздо з пташенятами. Вона почала щиро молитися Богу, щоб той послав їй дитину та пообіцяла присвятити дитя служінню Господу. Тоді Анні явився архангел Гавриїл і повідомив, що скоро в неї народиться дівчинка – Марія, яка матиме особливу місію.

Святу Анну особливо вшановують вагітні та жінки, які прагнуть народити дитину. Здавна казали, якщо звернутися з молитвою до святої Анни, вона обов'язково допоможе.

Народні заборони

Здавна казали, що вагітним жінкам цього дня краще взагалі нічого не робити, адже будь-яка справа може негативно позначитися на житті і здоров'ї дитини. Не можна було навіть шити чи прибирати вдома.

Також церква не радить в день Успіння Анни влаштовувати гучні гуляння. Краще провести день в молитві та прислухатися до себе.

На яку дату перенесли Успіння праведної Анни: що це за свято

Молитви до праведної Анни

Заступницька молитва

Із серцем, повним найщирішої пошани, припадаю перед Тобою, блаженна свята Анно!

Ти – це упривілейоване й особливо улюблене сотворіння, яке своїми надзвичайними чеснотами й святістю заслужило собі в Бога на найвищу ласку: дати життя скарбниці всіх ласк, тій блаженній між жінками, Матері Воплоченого Слова, Пресвятій Діві Марії.

Прошу Тебе, наймилостивіша Свята, зволи прийняти мене до числа Твоїх праведних слуг.

Молитва майбутньої матері за заступництвом Святої Анни

"Преславна мати Анно, Всевишній Господь зробив тебе захисницею і заступницею всіх вагітних. Ревно прошу тебе, поблагослови мене і дитя моє, яке я ношу під серцем, і нехай обдарує його Господь благими задатками. Усвідомлюючи, що вже тепер, перед пологами, я відповідаю за моє дитя, благаю Тебе про допомогу. Випроси для мене побожне життя, святу молитву і благочестиві думки. Свята мати Анно, допоможи мені у важкий час моїх пологів. Дай мені тоді міцне терпіння і жертовну любов до Бога. І нехай незабаром стане дитя моє, дитям Божим через святе Хрещення, а через добре виховання - вірним дитям Святої Церкви Господа. Свята мати Анно, на тебе покладаюся. Амінь".

Раніше OBOZ.UA розповідав, коли буде Медовий, Яблучний і Горіховий Спас у 2024 році.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader