ЄС може бойкотувати саміт глав МЗС в Угорщині, щоб покарати Орбана, − Politico
ЄС може бойкотувати саміт глав МЗС в Угорщині, щоб покарати Орбана, − Politico

ЄС може бойкотувати саміт глав МЗС в Угорщині, щоб покарати Орбана, − Politico

Міністри закордонних справ країн ЄС збираються бойкотувати саміт із закордонних справ у Будапешті та організують свій власний.

Як передає "Хвиля", про це пише видання Politico.

Так, Угорщина, яка за ротацією головує у Раді ЄС, планує провести зустріч 2-29 серпня.

Три дипломати ЄС, які безпосередньо знайомі з планом і попросили про анонімність, розповіли виданню, що глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель зкличе міністрів на "офіційну" раду із закордонних справ одночасно з самітом Орбана.

Як зазначається, план вже неофіційно обговорювався з кількома країнами ЄС, включаючи Францію та Німеччину, а у середу команда Борреля представить його 27 постійним представникам ЄС.

З початку місяця Орбан відвідав Київ, Москву та Пекін, закликаючи до припинення вогню та переговорів. У Європі це спричинило жорстку реакцію. Отже, керівництво ЄС заявило, що Орбан не має жодних повноважень вести переговори з Москвою від імені союзу, незважаючи на головування Угорщини в Раді ЄС. Угорському прем'єру також пригадали і його позицію щодо надання допомоги Україні.

Проте, видання пише, що напруженість у відносинах Будапешта та Брюсселя наростала ще до початку війни в Україні: ЄС звинувачував Угорщину у відході від демократичних норм та верховенства закону.

При цьому Угорщина кілька разів блокувала ухвалення законів і розподіл фінансів, щоб добитися для себе поступок у різних галузях.

Один із дипломатів сказав, що інші міністри закордонних справ, бойкотуючи саміт із закордонних справ, хочуть "надіслати чіткий сигнал, що Угорщина не говорить від імені ЄС".

"Якщо того ж дня відбудеться офіційна рада із закордонних справ, організована Боррелем, міністри не зможуть поїхати до Будапешта", - наголосив інший.

Крім того, видання нагадує, що на першу зустріч у рамках головування Угорщини, організовану в Будапешті для обговорення промислової політики, з'явилися лише сім міністрів з інших країн ЄС. Також не був присутній жоден єврокомісар.

"Бойкот того, що мало стати зірковою подією для головуючої країни, щоб продемонструвати себе на світовій арені, є ще більшою зневагою, покликаною вибити вітер із вітрил Орбана", - пише видання.

Крім того, один дипломат пожартував, що "на превеликий жаль" їхня країна не зможе бути присутньою на заході Орбана, якщо Боррель організує зустрічну зустріч.

Нагадаємо, Орбан на саміті НАТО виступив проти членства України.

Теги за темою
Угорщина
Джерело матеріала
loader
loader