ЗМІ: Країни ЄС розглядають можливість відкриття посольств в Афганістані
ЗМІ: Країни ЄС розглядають можливість відкриття посольств в Афганістані

ЗМІ: Країни ЄС розглядають можливість відкриття посольств в Афганістані

Кілька європейських країн розглядають можливість відновлення роботи своїх посольств в Афганістані, що означатиме дипломатичне визнання влади Талібану.

Про це агентству Bloomberg розповіли джерела, повідомляє "Європейська правда".

У публікації йдеться, що, зокрема Італія провела ознайомчу місію зі своїми спецслужбами в Кабулі протягом останніх кількох тижнів.

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні підтвердив, що посол Риму, який зараз перебуває в столиці Катару Досі, відвідав Кабул.

"Ми працюємо над цим.

Наш посол направив туди місію.Є проблеми з правами людини.

Рішення дуже складне, воно потребуватиме часу", – сказав Таяні у кулуарах саміту НАТО у Вашингтоні.

Водночас представники Франції, Німеччини та Великої Британії заявили, що не планують найближчим часом відновлювати роботу своїх представництв у Кабулі.

Наразі в країні немає жодного європейського посольства, хоча Європейський союз має в країні свою місію.

Представник ЄС заявив, що ця місія – єдина присутність із 27 країн-членів блоку, але відмовився коментувати можливе повернення окремих держав-членів, сказавши, що це рішення за урядами цих країн.

Один із високопоставлених європейських дипломатів сказав, що думка офіційних осіб у Брюсселі змінилася в бік визнання необхідності фізичної присутності в країні для здійснення проєктів розвитку, захисту прав жінок і створення стратегічної присутності.

У Німеччині влада відкрито обговорює питання про те, як повертати афганських прохачів притулку, які скоїли злочини або були засуджені за тероризм.

Наразі такі особи не можуть бути депортовані назад у країну, оскільки Німеччина не має дипломатичних відносин із режимом Талібану.

Французький посадовець підтвердив, що наразі немає планів щодо відновлення роботи посольства, але сказав, що врешті-решт це питання необхідно буде вирішити.

Нинішня ситуація з нульовою присутністю на місцях не може зберігатися нескінченно, додав співрозмовник агентства.

В Британії заявили, що "розглянуть можливість встановлення дипломатичної присутності в Афганістані, щойно дасть змогу ситуація з безпекою і політикою".

Високопоставлений представник американської адміністрації заявив, що США не мають наміру політично визнавати Талібан або знову відкривати посольство в Кабулі.

Посадовець додав, що США ясно дали зрозуміти талібам, що існують проблеми – насамперед справедливе поводження з жінками та дівчатками – які не дають їм змоги рухатися в цьому напрямку.

Західні країни, включно зі США, покинули Афганістан, поспіхом евакуювавши своїх громадян і співробітників служб безпеки 2021 року, коли Кабул упав внаслідок наступу талібів після виведення з країни американських військ.

Талібан досі перебуває під санкціями ООН за терористичну діяльність, і більшість держав світу так і не визнали їхню владу в Афганістані.

Але європейські держави обережно підтримують контакти з талібами, передусім через занепокоєння щодо гуманітарної ситуації в країні.

Джерело матеріала
loader
loader